Rijetko se trenuci prije pada zrakoplova mogu vidjeti s takvom oštrinom i jasnoćom. Putnik koji je snimao slijetanje aviona u Nepalu koji se srušio ove nedjelje, svojim je mobitelom zabilježio video-snimak nekoliko trenutaka prije nego što se avion sa 72 osobe srušio u jednoj od najtežih nesreća u historiji te himalajske zemlje.

Putnik je preko Facebooka radio direktan snimak leta aviona ATR 72. U videu možete vidjeti mladića koji počinje snimajući selfie kamerom. Zatim snima panoramski pogled na grad kroz prozor i unutar letjelice a nda se vide eksplozija i požar. Nekoliko sekundi kasnije veza je prekinuta. Druge video snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama pokazuju kako avion gubi visinu i pada na periferiju grada Pokhare.

Kako javlja lokalni Hindustan Times, video je na Facebooku podijelio jedan od pet putnika iz Indije koji su bili u avionu, Sonu Jaiswal, star 35 godina.

Do sada je 68 beživotnih tijela izvučeno iz zrakoplova ATR-72, koji se srušio na putu između gradova Kathmandu i Pokhara. Prema nepalskoj Upravi za civilno zrakoplovstvo, među putnicima su bila 53 Nepalca, pet Indijaca, četiri Rusa, jedan Irac, jedan Australijanac, jedan Argentinac, dva Korejanca i jedan Francuz.

Avion se spremao za slijetanje na međunarodni aerodrom Pokhara kada je pao nakon kvara čiji uzroci još nisu poznati. Ovo je druga avionska nesreća u zemlji u manje od godinu dana, nakon što se avion kompanije Tara Air srušio u gradu Jomsom 29. maja, ubivši svih 22 putnika u avionu. Toliki broj nesreća u Nepalu doveo je do toga da je zemlja podvrgnuta međunarodnim sankcijama a Evropska unija je 2013. godine zabranila pristup nepalskim avio-prijevoznicima na njenu teritoriju.

Od novembra 1960. godine, kada se dogodila prva avionska nesreća u zemlji, više od 900 ljudi poginulo je u takvim nesrećama, prema statistici nepalskih vlasti za civilno zrakoplovstvo.