COVID-19 mogao je biti rezultat rizičnih eksperimenata u laboratoriji u Kini, priznao je dr. Anthony Fauci, bivši direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), a za to je ponudio nekoliko scenarija.

“Curenje iz laboratorije može značiti i da je neko bio u divljini, možda je tražio različite vrste virusa kod slijepih miševa, zarazio se, otišao u laboratoriju i proučavao, a zatim je izašao iz laboratorije. Druga mogućnost je da neko uzme virus koji se zapravo ne širi baš dobro kod ljudi i malo manipulira njime, pa mu virus slučajno pobjegne ili taj neko slučajno nekoga zarazi pa onda dobijete epidemiju˝, pojašnjava Fauci, prenosi ˝The Epoch Times˝.

Prvi slučajevi COVID-19 otkriveni su 2019. godine u Wuhanu u Kini, gdje se nalazi laboratorija visokog nivoa. Naučnici u laboratoriji su delimično finansirani od strane NIAID-a.

Fauci je, govoreći na CNN-u, tvrdio da je bio "otvorenog uma" kada je u pitanju porijeklo COVID-19. Međutim, on je bio uključen u rad koji je početkom 2020. tvrdio da SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, "nije laboratorijska konstrukcija ili namjerno manipulirani virus", te je citirao dokument iz Bijele kuće kada je tvrdio virus je imao prirodno porijeklo.

˝Dok su brojni stručnjaci u to vrijeme privatno rekli Fauciju da karakteristike virusa ukazuju na to da je napravljen, dokazi koji su se kasnije pojavili snažno sugeriraju prirodno porijeklo, uključujući dva rada iz 2022. u časopisu Science˝, rekao je Fauci.

Ni Fauci, ni drugi zagovornici teorije prirodnog porijekla nisu identificirali životinjskog domaćina, što je neophodno za utvrđivanje njihovog položaja.

Kineske vlasti su u međuvremenu blokirale istražitelje laboratorije u Wuhanu, kojoj je onemogućeno američko finansiranje nakon što nisu podijelili podatke s američkim zvaničnicima.

Neke američke obavještajne agencije kažu da trenutni dokazi potvrđuju da je porijeklo laboratorijski incident, dok druge podržavaju teoriju prirodnog porijekla.

˝Iako su se laboratorijske nesreće dešavale u prošlosti, nijedno laboratorijsko curenje nije dovelo do pandemije. Bilo je nesreća u laboratoriji, to se dešava povremeno i mi imamo iskustva s tim u modernim vremenima, ali nikada nije bilo situacije da je virus pobegao iz laboratorije. To je potpuno novi virus, nešto što prije nikada nije viđeno, a to je dovelo do pandemije˝, rekao je Fauci ponavljajući da se ˝to nikada nije dogodilo˝.

CNN nije pitao Faucija za nedavno objavljenu e-poštu u kojoj se navodi da je on "potaknuo" izradu dokumenta za 2020.

Fauci je govorio nakon što je dr. Robert Redfield, bivši šef američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao kongresnom panelu da dokazi upućuju na laboratoriju u Wuhanu.

Redfield je citirao kako je laboratorija u Wuhanu izbrisala sekvence, kako je laboratorija bila pod vojnom kontrolom i kako je izvođač radova preuredio tamošnji ventilacijski sistem.

˝Postoje jaki dokazi da je u toj laboratoriji u septembru 2019. godine došlo do značajnog događaja˝, rekao je.

Reakcija na pozive za krivično gonjenje

Na CNN-u Fauci je također reagovao na pozive da ga procesuiraju zbog lažnih izjava koje je dao.

˝Mislim, za šta da me gone? O čemu oni govore? Volio bih da mogu shvatiti o čemu su, dovraga, pričali˝, rekao je.

Senator Rand Paul (R-Ky.) uputio je Faucija na krivično gonjenje zbog toga što je rekao članovima Kongresa da Sjedinjene Američke Države nisu finansirale istraživanje povećanja funkcije u Kini uprkos dokumentima koji su objavljeni u javnosti za koje stručnjaci kažu da su eksperimenti finansirani od SAD doveli za dobijanje funkcije u koronavirusu šišmiša.

Američko ministarstvo pravde nije optužilo Faucija, koji je napustio funkciju oko Nove godine.

Izvršni direktor Twittera Elon Musk je među ostalima koji su pozvali na krivično gonjenje Faucija, dok su republikanski poslanici, koji sada imaju kontrolu nad Predstavničkim domom SAD-a, obećali da će ga istražiti.

˝Takve izjave imaju težak i štetan učinak na moju porodicu, jer, naravno, ne vole da mi se stalno prijeti smrću. Svaki put kada neko ustane i izgovori neku glupost, a to su dezinformacije i laži, neko negdje odluči da želi nauditi meni ili mojoj porodici˝, naveo je Fauci.