Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iznio je zanimljivo zapažanje u vezi sa velikanima i historijskim događajima koje Srbija i Srbi često bez ikakvog argumenta i dokaza rado svojataju ili falsificiraju na način da im ide u korist.

U povodu sve češćih navoda da je posljednji bosanski ban, a prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić bio Srbin, Zukić je istaknuo Kotromanićevo porijeklo i naglasio u kojem je srednjovjekovnom gradu stolovao. Prethodno je naveo i sporan citat u kojem se nabrajaju historijske ličnosti koje su bili ˝pripadnici srpskog naroda˝.

˝Aleksandar Veliki je bio Srbin, i zapravo se zvao Aleksandar Karanović. Homer je bio Srbin i zvao se Momir. Osnivač Troje je Srbin Ilija, po kojem je i nazvana čuvena Ilija(da). Srbi su bili i: utemeljitelj Rima Romul, veliki rimski car Konstantin i persijski car Justinijan, inače od Niša. Ahil je imao istetoviran tekst ‘Samo sloga Srbina spašava’, jer je bio Srbin, a što je trebao biti i slogan prvih olimpijskih igara, zbog jakog srpskog uticaja u to vrijeme. Stari i Novi zavjet su prvo pisani na srpskom jeziku. Djevica Marija je Srpkinja. Srbi su otkrili Ameriku. A Europa je nastala raspadom Velike Srbije…˝, citira Zukić profesora Jovana Deretića, srbijanskog historičara.

Dok Srbe uče lažima nad lažima, nastavlja Zukić, ˝nas su učili da ne učimo˝.

˝Laž i neznanje kad se sastanu, istina izblijedi. Tako da one koje je cijeli svijet, a i oni sami sebe, nazivali Bošnjanima, Bošnjacima i bosanskim vladarima, danas svojataju razni, a mi zbunjeni… Tvrtko Kotromanić je iz bosanske dinastije Kotromanića iz Srebrenika, ovog našeg kod Tuzle, iz srca Bosne. Istina je da mu je majka bila iz hrvatske dinastije Šubić iz Klisa. Kao i da mu je nena (baka) bila Jelisaveta, iz srpske dinastije Nemanjića. Zahvaljujući prije svega snazi Bosne u to vrijeme, uspio je iskoristiti i svoje porijeklo da pod svoju vlast podvede: Bosnu, Srbiju, Hrvatsku i Dalmaciju, a sve pod okriljem Bosne˝, ponovio je i razjasnio Zukić, za svaki slučaj, jer to je na ovim prostorima često prijeko neophodno.