Izgled antičke Olimpije trebao bi biti sačuvan u digitalnom formatu, što je rezultat postizanja dogovora vlasti u Grčkoj i Microsofta. Ova saradnja će podrazumijevati korištenje umjetne inteligencije za mapiranje lokacije te „proširenu stvarnost“ kako bi se na taj način rekonstruirao izvorni dom Olimpijskih igara. Naime, ova tehnologija omogućit će svim znatiželjnicima da istraže ovo područje i njegov izgled od prije više od 2.000 godina.

Važno je istaći da Microsoft ima ambicije parirati Facebooku s vlastitim planovima za tzv. metaverzum. Nedavno je najavio pokretanje Microsoft Teams metaverzuma za sastanke te uprava ove kompanije ne krije svoje ambicije za transformiranjem „Minecrafta“ i drugih igara koje posjeduje u impresivnije 3D verzije.

Povezanost Microsofta s Grčkom znači da će ljudi moći obilaziti ovu drevnu lokaciju na daljinu pomoću mobilne aplikacije koja nudi „proširenu stvarnost“. Mogu koristiti i HoloLens pametne slušalice te naočale koje će imati više senzora, naprednu optiku i holograme za prikaz informacija, spajanje sa stvarnim svijetom ili simulaciju virtuelnog svijeta.

Među 27 spomenika koje treba digitalno sačuvati su originalni Olimpijski stadion, hramovi Zeusa i Here te radionica poznatog kipara Phidiasa. Objekti su, kako piše BBC, vjerodostojno prikazani i veoma slični izvornim oblicima te uključuju i promjenu izgleda tokom vremena, ali i prikaze artefakata iz svakog razdoblja.

Digitalizacija stranice

Za potrebe ovog projekta Microsoft se udružio s tehnološkom kompanijom Icon, koja je specijalizirana za digitalizaciju historijskih mjesta u 3D obliku.

Koristeći njihove kamere na zemlji i visokospecijalizirane dronove, Microsoft je obradio slike kako bi stvorio modele historijskih građevina.

„Upotrebljivost ove tehnologije za kulturno-historijske prikaze je beskrajna. Prvi put posjetioci iz cijelog svijeta mogu virtuelno posjetiti rodno mjesto demokratije, drevno mjesto Olimpije i doživjeti historiju iz prve ruke“, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Brad Smith, predsjednik Microsofta, rekao je: „Projekt digitalnog očuvanja Olimpije zadivljujuće je postignuće u kulturnoj baštini, koji spaja čovječanstvo i najsavremeniju tehnologiju u korist svijeta i osnažava nadolazeće generacije novim načinima istraživanja naše prošlosti.“