Srđan Đoković, otac tenisera Novaka Đokovića, poznat je po kontroverznim istupima.

Đoković stariji gostujući na televiziji K1 govorio je koliko je Novakovo pojavljivanje na velikoj sceni bitno za srpski narod i da se njegov sin nikada neće ponašati kao Federer jer je Srbin?!

- Novak se pojavio u najgore vrijeme za Srbiju i za srpski narod u posljednjih 50 godina. On se pojavio kao proviđenje i kao znak da mi nismo genocidan narod, da smo mi dio stare evropske civilizacije, da nemamo čega da se stidimo.

- Pokazao je da je nemoguće da neko takav, dečko koji je cijenjen u čitavom svijetu i ima poštovanje, da je nemoguće da dolazi iz lošeg naroda, kako su htjeli da nas predstave ti čuveni zapadnjaci. Pokušavaju i dalje tako da nas predstave, ali mi smo čvrsti, uz svoju vjeru i narod, ništa nas ne može pokolebati, ako smo zajedno kad je najteže - rekao je Đoković senior, prenosi Telegraf.

Osvrnuo se i na eventualni odlazak u Australiju, odakle je Novak prošle godine protjeran jer nije bio vakcinisan protiv koronavirusa. Kazao je da ne zna da li će sjajni teniser naredne godine igrati Australian Open.

Đokovićev otac bio je u centru pažnje kada je njegov sin početkom godine vodio bitku u Australiji. U Beogradu je organizirao proteste i konferencije za medije. Napravio je brojne gafove, a tadašnjeg premijera Australija Scotta Morrisona nazvao je skotinom.