Najbolji teniser svijeta Srbijanac Novak Đoković poražen je u trećem kolu turnira Masters serije 1000 u Indian Wellsu.

Đokovića je u drugom kolu pobijedio 20-godišnji Italijan Luca Nardi sa 6:4, 3:6, 6:3. Trenutno 123. igrač svijeta tako je postao prvi "lucky loser" ali i najslabije rangirani igrač koji je pobijedio Đokovića na turniru iz serije 1000.

Đoković je, inače, zaigrao u Indian Wellsu nakon pet godina i završio nastup nakon samo dva meča. 

Italijan iz Pezara pobjedu je nakon meča nazvao "čudom". Prije dolaska u Indian Wells, Nardi je sredinom februara na Challengeru u Bengaluruu izgubio od sada 409. igrača svijeta, Indijca Ramkumara Ramanathana, a manje od mjesec dana kasnije ostvario je najveću pobjedu u karijeri, prenosi STA.

- Niko me nije poznavao prije večerašnjeg meča - rekao je Nardi u izjavi nakon meča koji je trajao dva sata i 22 minuta.

- Stvarno ne znam kako sam to uradio. Mislim da je to čudo. Imam 20 godina, van prvih 100, a sada sam pobijedio Novaka Đokovića. To je ludo - objasnio je iznenađeno Nardi.

Đokoviću, koji nije impresionirao ni u prvom kolu protiv Australca Aleksandra Vukića i izgubio set, ovo je bio treći poraz u sezoni u kojoj ima osam pobjeda.

Zbog nove pandemije koronavirusa i naknadnih ograničenja za necijepljene putnike u Sjedinjene Američke Države, u Indian Wellsu nije igrao od 2019. godine, a čak i tada je ispao u trećem kolu. Posljednji put u kalifornijskoj pustinji slavio je 2016. godine, a ima ukupno četiri pobjede.

Prvi put u karijeri, 36-godišnjak je izgubio od "sretnog gubitnika" iz kvalifikacija. Naime, zbog otkazivanja igrača višeg ranga, Nardi je dobio šansu u glavnom dijelu žrijeba uprkos porazu u kvalifikacijama od Belgijanca Davida Goffina.

Đoković će i pored poraza zadržati vodstvo na ATP ljestvici.