Iz ove stranke podsjećaju da je opština Stari Grad je pod rukovodstvom Hadžibajrića i njegovih satelita, uz svesrdnu podršku Trojke, došla u stanje raspada, kako moralnog i pravnog, tako i infrastrukturalnog, a vatromet iz zgrade opštine je samo potvrda nastavka takve bahate politike.

“Nema se tu šta posebno slaviti, izlaznost građana koja graniči sa bojkotom referenduma, zabrinjavajuće je niska, a posebno se to ne treba slaviti primitivnim paljenjem vatrometa koji bespotrebno uznemirava javnost, kao da je to neka navijačka scena. Opštini Stari Grad, nakon četiri mandata Hadžibajrića i njegovih satelita, potrebna je reforma i preporod, a to se neće desiti na takav način”, navode iz SDA.

Oni pozivaju sve uposlenike opštine Stari Grad, političke subjekte i građane, da svi zajedno spriječe atmosferu linča i prizemnog političkog sukoba, jer država je, pa i opština kao jedinica lokalne samouprave, ozbiljna stvar. Posebno je to važno za opštinu Stari Grad koja ima veoma dugu međuentitetsku administrativnu liniju na svojoj teritoriji, a nalazimo se u ovako teškim političkim vremenima obilježenim suspenzijom Ustava u jednom, a napadima na ustavni poredak u drugom, manjem, bosanskohercehovačkom entitetu.

“SDA Stari Grad će kroz djelovanje svog Kluba vijećnika, koji je bio jedini konzistentna opozicija u godinama iza nas, ali i kroz rad novoformiranog Opštinskog odbora, ponuditi rješenja za prevazilaženje ove lokalne političke krize u Starom Gradu, a na zadovoljstvo svih građana opštine Stari Grad”, saopćeno je iz ove stranke.