Na današnjem obraćanju na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini Rs-a entitetski predsjednik Milorad Dodik dao je rok od sedam dana da se ponište izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je prošle sedmice nametnuo Šmit.

Pored toga, Dodik je iznio još niz zahtjeva koji moraju biti ispunjeni, ili će, kako je rekao, Republika srpska reagovati. Ukoliko se to ne desi, predlaže da predstavnici iz Republike srpske obustave djelovanje na nivou države.

"I da se Republika Srpska ne vraća u sistem odlučivanja u BiH. Da budemo prisutni da ne bi bilo špekulacija. Da sa partijama s kojima se nalazimo na nivou BiH odmah suštinski raskinemo bilo kakvo partnerstvo. Da ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, ovi Salkićevi, da napravimo novi dogovor za novo vrijeme, ako hoće. Da se povučemo iz Sporazuma o vojsci, VSTV-u i svim drugim sporazumima. Da RS odmah donese nacrt Izbornog zakona. Da se na vaskršnjem saboru proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i da to Srbija podrži", kazao je Dodik.

Na ovaj način Dodik je direktno pozvao na promjenu vlasti na državnom nivou.

“Predlažem da kolonijalne uprave ponište odluke Šmita u roku od sedam dana. Ako toga ne bude, onda će naši poslanici u Parlamentu BiH tražiti zasjedanje parlamenta, na kojem će se te odluke proglasiti neprihvatljivim, da se organima BiH zabrani poštovanje tih odluka, da se sajt OHR-a proglasi neprihvatljivim, tražićemo da se Službenom glasniku BiH zabrani objavljivanje odluka koje donesu ti stranci i njihove organizacije“, poručio je Dodik.

Nakon toga će, rekao je Dodik, tražiti da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH donese novi Izborni zakon BiH.

“Da se donese zakon sa svim tehničkim poboljšanjima koji bi se primjenjivao odmah od ovih izbora, tražimo da se razvlasti CIK BiH, da PD PS BiH jednim aktom potvrdi jedno ustavno rješenje BiH i da su oni jedino mjesto gdje se donose zakoni. Tražićemo da se na toj sjednici utvrdi brži put za približavanje BiH ka EU, sa jasnim naglaskom šta treba da se učini na tom putu i da se donese jedna deklaracija kojom se potvrđuje integritet BiH i želja za brzom stabilizacijom ka EU“, naveo je predsjednik Republike srpske.

On inzistira da se tri strana ambasadora u BiH proglase nepoželjnim.

“Neprijateljima treba proglasiti ambasadore Velike Britanije, SAD i Njemačke. Zabraniti im djelovanje u BiH i izbaciti ih iz BiH“, poručio je Dodik.

Ukoliko se ovo ne desi, nastavio je predsjednik Republike, dodajući da se nada da će se bar jedna stvar ostvariti, Srpska će reagovati na više načina.

“Predlažem da Republika Srpska odmah obustavi rad i odlučivanje u institucijama na nivou BiH. Da budemo prisutni, ali da ne odlučujemo o ničemu. Ako se ne ispuni što tražimo, sa partijama u partnerstvu na nivou BiH ćemo raskinuti sve odnose i ponudićemo drugim partijama, Bošnjacima, određeni dogovor koji mi omogućio novo vrijeme“, rekao je Dodik.

To nije sve po pitanju reakcija.

“Republika Srpska će donijeti deklaraciju sa ustavnim uređenjem BiH koji se odnosi na dva entiteta i tri konstitutivna naroda i pokrenućemo priču oko statusa Republike Srpske. To se odnosi na povlačenje iz zakona o vojsci, da se aktivira priča za lijekove i ostalo. Predložićemo da se donese izborni zakon Republike Srpske, da se već danas usvoji nacrt tog zakona. Kažu mi da će Šmit odmah reagovati ako ga potpišem, ali evo vam kažem, ja ću ga potpisati“, kazao je Dodik.

“Tražićemo da Srbija insistira na svojoj Dejtonskoj ulozi, da se proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejton. Mislim da ima još prostora za dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Takođe, imovina nije tema oko koje ćemo razgovarati. Kažu da ovaj lažni neće to nametnuti, hoće, laže. Oni znaju da su pretjerali, i ako im dozvolimo da se izvuku satraće nas. Zato ćemo mi njih satrati“.

Na kraju je poručio da će od NS RS insistirati da se napravi zaključak oko navaednog, i da se donesu mjere koje se tiču opremanje policije Republike Srpske, prenose Nezavisne.

Kolegij Narodne skupštine RS-a odlučio je danas da odmah po završetku 11. posebne sjednice započne 12. posebna sjednica Parlamenta sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Nacrt Izbornog zakona RS-a.

- Zahtjev za održavanje sjednice i dnevni red podnijeli su, u skladu sa članom 170. stav 1 i članom 171. Poslovnika Narodne skupštine, narodni zastupnici - saopćeno je iz NSRS-a.