Nakon što je jučer u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, uslijedile su reakcije domaćih i regionalnih političkih lidera, ali i vjerskih vođa te predstavnika vladinih i nevladinih organizacija i udruženja.

I dok je većina pozdravila ovu odluku opisujući je kao civilizacijski korak naprijed, moglo se očekivati da će neki i tugovati. U prvom redu se to odnosi na srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika te predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Milorad Dodik je otišao tako daleko da je usvajanje Rezolucije ocijenio kao "otvoreni akt neprijateljstva prema Republici Srpskoj i Srbima". On je također dodao kako je dio većine koji je glasao za usvajanje ovog dokumenta "popustio pred pritiskom".

"Mi ćemo znati kako da se odnosimo prema njima. Šteta je što je dio većine, koji je i srpskim glasovima ušao u parlament Crne Gore popustio pred pritiscima i ucjenama i na takav način se obračunao sa Srbima i RS-om. Bilo bi mnogo bolje da su istine radi, budućnosti radi i novih generacija radi pogledali izvještaj koji je sačinila Nezavisna komisija na čelu s Gideonom Greifom o Srebrenici i odredili se o tome. Ako Parlamentarna skupština BiH nije usvojila jedan takav akt postavlja se pitanje šta je to motivisalo Crnu Goru da se o tome određuje, posebno ako je riječ o tragičnim događajima koji nemaju veze sa Crnom Gorom. Ako je DPS-u proradila savjest, jer je njen lider učesnik ratnih dešavanja 90-ih, nije jasno šta je druge političke partije u Crnoj Gori rukovodilo za jednu sramnu rezoluciju kakva je sinoć usvojena u crnogorskom parlamentu", riječi su Dodika.

U međuvremenu se, u svom stilu putem Instagrama, javnosti obratio i Aleksandar Vučić koji je, što stalno ponavlja otkako je na vlasti, poručio građanima Srbije da "drže glavu uzdignuto, da se bore i grade mir".

"Poštovani građani Srbije i srpski narode, prethodnih dana i nedjelja bili smo izloženi velikim pritiscima. Očekivali smo ih od svih onih koji su učestvovali u pokušaju stvaranja tzv. nezavisnog Kosova, od svih onih kojima ne pada lako činjenica da Srbija brzo i najbrže ekonomski napreduje u svojoj savremenoj historiji, od svih onih koji bi zato željeli Srbiju da oslabe. Nismo ih očekivali od onih koji su nam uvijek bili najbliži. Ovo danas govorim onima koji sve to moraju da izdrže, a to su naši građani i to je srpski narod ma gdje da živi", istakao je Vučić uz napomenu da ovo sve "nije njihova sramota ni krivica".

On je dodao kako trebaju da "drže glavu visoko uzdignuto, da rade što je moguće više, da se bore još snažnije za svoju zemlju, za svoju Srbiju, za svoje građane".

"Da odgovorimo na svaku optužbu, ali da i dalje gradimo mir i čuvamo stabilnost, da nikoga ne vrijeđamo i nikome ne radimo ono što nama rade, a što se našem narodu nimalo ne dopada. Srbija će u narednim danima analizirati sve odluke Crnogorskog parlamenta, nećemo donositi ishitrena rješenja i nećemo ni na koji način i nećemo vređati one koji su te odluke protiv interesa Republike Srbije donosili. Bićemo uvek uz naš narod u Crnoj Gori, mi nikog bližeg od njih nemamo. Sve ono što smo postigli i ekonomski rast ne znače nam ništa ako naše komšije nisu još bogatije. Spremni smo da pomognemo i narodu u Crnoj Gori, da investiramo, da ulažemo u nove fabrike. Nikada nećemo pozivati ljude da negdje ljetuju ili ne ljetuju, ali ćemo umjeti da napravimo odnos koji zaslužuju vlastodršci koji nas ne konsultuju, a trude se da uvrijede Srbiju. Naš odnos nikada neće biti udvorički i podanički. Mi nemamo gazde u stranim ambasadama, naš jedini gazda i jedino kome jesmo sluge su građani Srbije. Građani Srbije, glavu gore. Imat ćemo još rezolucija, sve će biti prepisane", rekao je Vučić.

VIŠE O TEMI: Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, uslijedile reakcije političkih i vjerskih lidera iz BiH i regiona

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)