Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Za usvajanje Rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Tekst Rezolucije predvidio je i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmira mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Ervin Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke, koji je jedan od predlagača Rezolucije, zahvalio je svima koji su, kako je naveo, pomogli da se dobije kvalitetan tekst rezolucije.

"Vjerujem da smo danas poslali jasan signal iz ovog predstavničkog doma, da Crna Gora jeste centar demokratije u regionu", kazao je Ibrahimović.

Neposredno nakon usvajanja ovog dokumenta reagirali su mnogi politički, vjerski, ali i drugi funkcioneri iz javnog života Bosne i Hercegovine i regiona.

Također, poslanici crnogorskog parlamenta podržali su većinom glasova inicijativu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Za smjenu Leposavića glasala su 43 poslanika, 27 je bilo protiv, a deset poslanika uzdržano.

Zahtjev za smjenu Leposavića premijer je uputio nakon što je sada već bivši ministar pravde tokom skupštinskog zasjedanja kazao "da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi".

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore predstavlja civilizacijski iskorak i neizmjeran doprinos obnovi povjerenja, te jačanju mira i stabilnosti u regionu, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

"Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin", dodao je.

Napomenuo je da je prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti, a suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde nužan uvjet izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa.

Kao i Šefik Džaferović, njegov kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić također je pozdravio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je sinoć izglasala Skupština Crne Gore te je poručio kako bi isto trebale uraditi i BiH te Srbija.

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici je važan, historijski korak za Crnu Goru, ali i veliki korak ka pomirenju, regionalnoj stabilnosti te snažan podsticaj borbi za istinu i pravdu, poručila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

"Čestitam narodu i vlastima Crne Gore na ovom pravednom i odgovornom činu. Krajnje je vrijeme da se i u BiH osudi i zabrani negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina. Ovo je potvrda da suočavanje sa istinom i međunarodno priznatim presudama nije pitanje nacije ili etničke pripadnosti, nego humanosti, predanosti pravdi, miru i općem dobru", istakla je ona.

Majke Srebrenice su putem društvenih mreža zahvalile susjednoj zemlji nakon ovog značajnog koraka, dok je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić poručio da dvotrećinska parlamentarna podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici jača vjeru u svjetliju budućnost.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) su istakli da se na ovaj način Crna Gora priključila civilizacijskim tekovinama više desetina država koje priznaju istinu o genocidu u Srebrenici, traže pravdu za žrtve tog zločina i utvrđuju institucionalnu kulturu sjećanja na njega kao još jednu opomenu.

"Odluka Parlamenta Crne Gore je velika za ne samo za Crnu Goru i BiH, već i za bolju budućnost regiona, Evrope i svijeta. Istovremeno, Rezolucija je i poziv na akciju za usvajanje sličnih rezolucija u BiH i Srbiji. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu u Srebrenici jeste pitanje očuvanja mira i stabilnosti, očuvanje identiteta žrtava i potomaka žrtava. S istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima i revizionistima koji nisu dostojni istini i pravdi i samim tim boljoj budućnosti, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.