Fondacija Cvijet Srebrenice u okviru projekta “Srebreni Cvijet Srebrenice” danas je u dodijela stipendije za 42 učenika/studenta, iz socijalno ugroženih porodica i za posebno nadarene, s područja Srebrenice i njene okoline.

Programu podjele stipendija prisustvovao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendija Kavazović, koji je i uručio jednu stipendiju.

Stipendije su u iznosu od po 500 KM, a novac za stipendije i ovaj put Fondacija je prikupila od prodanih srebrenih “Cvjetova Srebrenice” u protekloj godini.

“Prije 12 godina vraćao sam se s prijateljima sa dženaze u Srebrenici. Pod utiskom svega što smo vidjeli, razgovarali smo, i oni su mi rekli ‘ti si ipak ugledan umjetnik, napravi nešto za Srebrenicu’. Od te do naredne godine radio sam na razvijanju projekta Srebreni Cvijet Srebrenica. On je nastao kao moja podrška svim našim šehidima, nevino ubijenim. Cvijet Srebrenice je simbol koji sve nas treba da opominje da se to zlo više nikada ne smije desiti, da to zlo nas više nikad ne smije zateći. Upravo su ove stipendije stimulans za našu djecu, da uče, da prenose, da znaju ko su i šta su, da nikome zlo ne misle. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali, tako i Rijasetu Islamske zajednice”, izjavio je autor srebrenog “Cvijeta Srebrenice” Mensur Bektić.

Ovo je već deseta dodjela stipendija Fondacije. Odabir učenika/studenata, autor Cvijeta Srebrenice povjerio je Muniri Subašić, predsjednici “Pokreta majke enklave Srebrenica i Žepa”.

- Veliki je broj djece koja dolaze iz porodica koje teško žive, mi ih obilazimo, znamo to. Zahvaljujući Mensuru, njima je školovanje olakšano. Mi kao udruženje dobijemo puno molbi za stipendije, ove godine je bilo više od 70. Djeca su naša budućnost, moramo u njih ulagati“, poručila je Subašić.

Jedna od dobitnica je učenica Amna Katica.

“Ovo je prvi put da dobijem stipendiju, iznenadila sam se. Sretna sam, olakšat će školovanje. Ovo mi je motiv da se više trudim”, kazala je ova učenica petog razreda osnovne škole.

Danas su dodijeljene i zahvalnice prijateljima projekta koji su podržavali i podržavaju rad Fondacije

(Izvor: MINA)