Vlada Sjedinjenih Američkih Država objavila je da neće slati vladine zvaničnike na Zimske olimpijske igre 2022. u Peking u znak prigovora na kinesku praksu kršenja ljudskih prava, što je potez koji dolazi nakon što je Peking obećao određene "protumjere" protiv bilo kakvog takvog diplomatskog bojkota", navodi Daily Sabah.

Predsjednik Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da razmišlja o takvom diplomatskom bojkotu usred kritika na račun kineskog stanja ljudskih prava, uključujući ono što Washington okarakterisao da je genocid nad manjinskim muslimanima u njenom zapadnom regionu Xinjiang.

"Bajdenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili službeno predstavništvo na Zimske olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. S obzirom na tekući genocid i zločine protiv čovječnosti u Ksinjiangu i druga kršenja ljudskih prava", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki na dnevnom brifingu za novinare.

Diplomatski bojkot, koji su mjesecima ohrabrivali neki članovi američkog Kongresa, ne bi uticao na prisustvo američkih sportista, rekla je ona.

"Sportisti u timu SAD imaju našu punu podršku. Mi ćemo biti 100% iza njih dok ih navijamo od kuće."

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je ranije da su oni koji pozivaju na bojkot "veliki" i da bi trebali prestati "kako ne bi uticali na dijalog i saradnju između Kine i Sjedinjenih Država u važnim oblastima".

"Ako SAD insistiraju da se svjesno drže svog kursa, Kina će poduzeti odlučne protumjere", rekao je on, ne objašnjavajući detalje.

Sjedinjene Države su sljedeće trebale biti domaćini Olimpijskih igara 2028. u Los Angelesu, što postavlja pitanje kako bi Kina mogla odgovoriti u međuvremenu.

Peking kaže da se protivi politizaciji sporta, ali je u prošlosti kažnjavao američke sportske lige, uključujući Nacionalnu košarkašku asocijaciju, zbog kršenja njenih političkih crvenih linija.

Kineski zvaničnici ističu da su primili više od 1.500 prijava od Olimpijskog komiteta SAD, koji je odgovoran za dostavljanje imena američkih sportista za učešće na Zimskim igrama, zakazanim za februar.