Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Denijal Tulumović ovih je dana u centru medijske pažnje. Ova javna zdravstvena ustanova, poslije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, jedan od najvažnijih kliničkih centara u kompletnoj državi, u nemilosti je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Kako je na nedavno održanoj pres-konferenciji u Tuzli naglasio Tulumović, JZU UKC Tuzla još nije dobila drugu i treću tranšu od FBiH za 2023. godinu, koje im pripadaju po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, iako su druge zdravstvene ustanove drugu i treću tranšu dobile u septembru i početkom oktobra, a nekima je čak isplaćena i četvrta tranša. Na ovaj je način direktno ugroženo poslovanje JZU UKC Tuzla, ali i životi pacijenata.

Za Stav Denijal Tulumović, nekadašnji premijer Tuzlanskog kantona, kaže da je kompletna izolacija ove javnozdravstvene institucije najvjerovatnije posljedica želje da se ovlada zdravstvenim sektorom, JZU UKC Tuzla kao jednoj od najznačajnijih institucija u TK, a da se onda pokuša i srušiti Vlada TK koju momentalno predvodi Irfan Halilagić. Usput, Vlada TK upravo na čelu s Irfanom Halilagićem odlučila je nedavno pomoći radu UKC-a s gotovo milion KM, koji će biti utrošen za završetak radova na nekoliko klinika. Isto tako, Tulumović ne isključuje ni tu mogućnost da se klinički centar na čijem je čelu svjesno ignorira zbog činjenice da je prije preuzimanja dužnosti v. d. direktora JZU UKC Tuzla bio istaknuti član Stranke demokratske akcije, trenutno opozicione stranke na federalnom nivou, s kojeg je, kako kaže, i dirigirano “kočenje”. Pošto je i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, govorio je i o nedavnom boravku u Briselu u svojstvu člana Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine, o evropskom putu BiH, ali i inicijativi za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staše Košarca.

STAV: JZU UKC Tuzla još nije dobila drugu i treću tranšu od FBiH za 2023. godinu, koje im pripadaju po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, iako su druge zdravstvene ustanove drugu i treću tranšu dobile u septembru i početkom oktobra, a nekima je čak isplaćena i četvrta tranša. Ovo ste nedavno izjavili na pres-konferenciji u Vladi TK te ste istakli da će uslijediti i tužbe ako ovakva situacija potraje. Je li se od ove pres-konferencije išta promijenilo, postoje li naznake promjene ponašanja prema ovoj instituciji od entitetske vlasti?

TULUMOVIĆ: Za drugi i treći kvartal ove godine Federalno ministarstvo zdravstva nije doznačilo sredstva JZU UKC Tuzla po osnovu finansijske konsolidacije iako je JZU UKC Tuzla ispunila uvjete navedene u ugovoru, odnosno dostavila je izvještaj za drugi kvartal i zahtjev za doznaku sredstava za treći kvartal. JZU UKC Tuzla je postupila po ugovoru i dostavila Federalnom ministarstvu zdravstva izvještaj za treći kvartal 21. novembra 2023. godine i pored toga što Federalno ministarstvo zdravstva nije ispoštovalo svoju ugovorenu obavezu doznake sredstava za drugi i treći kvartal po osnovu finansijske konsolidacije. Uz izvještaj je dostavljen i zahtjev za doznaku sredstava za četvrti kvartal. Do danas Federalno ministarstvo zdravstva nije doznačilo sredstva JZU UKC Tuzla po osnovu finansijske konsolidacije za tri kvartalna perioda iako je JZU UKC Tuzla ispunila uvjete navede u ugovoru, odnosno dostavila je izvještaj za utrošena sredstva u prvom kvartalu i zahtjev za doznaku sredstava za četvrti kvartal.

Ako je razlog za nedoznačavanje sredstava odredba člana 20., stava (2) Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji propisuje uvjet da su “univerzitetsko-kliničke bolnice imenovale organe nadzora, upravljanja i rukovođenja saglasno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i propisima donesenim na osnovu tog zakona”, ističemo da je JZU UKC Tuzla u potpunosti ispoštovala tu obavezu, uz napomenu da je Vlada FBiH naknadno smijenila Upravni odbor ustanove imenovan na period od četiri godine i imenovala privremeni.

STAV: Šta je razlog ovakvom odnosu Vlade FBiH prema JZU UKC Tuzla? Je li ovo osvetnički pohod prvenstveno “trojke”, a zatim i njenih partnerskih stranaka, prema onim sredinama u kojima ove političke opcije ne čine vlast? Ili je posrijedi nešto drugo?

TULUMOVIĆ: Teško mi je odgovoriti na pitanje je li ovo osvetnički pohod “trojke”, a zatim i njenih partnerskih stranaka, to pitanje bi, svakako, trebalo postaviti ministru zdravstva FBiH Nediljku Rimcu te premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, ali se ne mogu oteti utisku da je to upravo posljedica želje da se ovlada ovim zdravstvenim sektorom, JZU UKC Tuzla kao jednoj od najznačajnijih institucija u TK, a da se onda pokuša srušiti Vlada TK. Međutim, nikako ne mogu da razumijem ministre u Vladi FBiH koji dolaze s ovog kantona, a koji dozvoljavaju jedan ovakav neravnopravan odnos, prvenstveno prema građanima kantona iz kojeg dolaze, prema bolesnicima koji se liječe u ovoj najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u TK, a potom i uposlenicima ove ustanove.

Iz pitanja zastupnika u Parlamentu FBiH mogu pretpostaviti da im se žuri smijeniti rukovodstvo ustanove, mada su u prethodnom periodu njihovi izabrani predstavnici obnašali rukovodeće funkcije u ustanovi i iza sebe ostavili skoro nepopravljive finansijske, materijalno-tehničke gubitke te su zaboravili da je kontinuirana edukacija u zdravstvenim ustanovama ovog nivoa jedan od najznačajnijih razvojnih faktora za budućnost.

Po stupanju na funkciju v. d. direktora zatekao sam stanje u kojem nisu bili raspisani niti potpisani ugovori čak ni za nabavku hrane, a materijalno-tehnička sredstva neophodna za rad su, također, nabavljana bez potpisanih valjanih ugovora. Isto tako, prethodno rukovodstvo je izlazilo u susret podobnim političkim istomišljenicima i s njima potpisivalo ugovore o radu na koje nisu imali pravo jer su bili u zakonodavnoj vlasti na višim nivoima vlasti, a istovremeno radili u ustanovi. Čak su im plaćana i dežurstva.

STAV: U aprilu ove godine podnijeli ste ostavku na sve funkcije u SDA, a to su predsjednik OO SDA Živinice i član Predsjedništva SDA. Razlog je bio konkurs za direktora JZU UKC Tuzla, u kojem stoji da kandidat za direktora ne može obnašati neku od funkcija u političkoj organizaciji. Ovim činom htjeli ste pokazati i dokazati da ćete dužnost obavljati časno i pošteno, za korist svakog pacijenta, bez obzira na međusobne razlike. No smatrate li da se trenutna federalna vlast i Vama lično sveti zbog političkog backgrounda?

TULUMOVIĆ: Svakako, na taj način sam želio da pokažem i dokažem da neko ko je obnašao značajne funkcije u određenoj stranci, odnosno političkoj organizaciji, a ko je prije svega ljekar profesionalac, specijalista interne medicine, subspecijalista nefrolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli, neko ko je učestvovao u radu transplantacijskog tima u JZU UKC, neko ko je i sada posvećen svojim pacijentima, može obnašati i ovako visoku funkciju koja zahtijeva visoke moralne ljudske i organizacijske kvalitete. Uostalom, nikada nisam bježao od teških izazova koje nosi svako vrijeme, naročito koje je nosilo vrijeme agresije na BiH, ali i sada kada pojedinci, bez imalo etičkih i moralnih kvaliteta, pokušavaju omalovažiti i na svaki način oskrnaviti nečiji životni rad.

STAV: Koje posljedice po JZU UKC Tuzla može ostaviti ovakav odnos federalne vlasti? Kako će se to odraziti na funkcioniranje ustanove na čijem ste čelu?

TULUMOVIĆ: JZU UKC Tuzla s određenim brojem dobavljača, koji su uključeni u Program finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja ustanove, ima zaključene sporazume o reprogramu duga, notarski ovjerene i sudske nagodbe o isplati duga. Zbog nedoznačavanja sredstava u skladu sa zaključenim ugovorom, ustanova je prinuđena iz tekućih sredstava isplatiti prispjele rate po notarski ovjerenim zaključenim sporazumima o reprogramu duga i sudskih nagodbi o isplati duga, što ustanovu dovodi u izuzetno težak položaj, koji onemogućava i održavanje tekuće likvidnosti. Preostali dobavljači, uključeni u Program finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja ustanove, zbog nedoznačavanja sredstava po osnovu finansijske konsolidacije, smanjili su isporuku lijekova i medicinskog potrošnog materijala prema ustanovi. Određeni broj tih dobavljača namjerava da pokrene tužbe protiv ustanove za neizmirene obaveze na dan 31. decembar 2021. godine. Ukoliko dođe do pokretanja tužbi, a s ciljem obezbjeđenja uvjeta za pružanje zdravstvenih usluga građanima TK, ali i diljem BiH, ustanova će biti primorana da sudskim putem traži doznaku sredstava po osnovu finansijske konsolidacije iako moram naglasiti da će do tada nastati ogromne, nepopravljive štete za normalno funkcioniranje.

Na kraju mogu zaključiti da ovakvo postupanje Vlade FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva može dovesti do urušavanja zdravstvenog sistema u TK jer, pored podređenog položaja kod ugovaranja o raspodjeli zdravstvenog novca, i ono što je ugovoreno nije realizirano. Prema saznanjima od drugih zdravstvenih ustanova, JZU UKC Tuzla je jedina zdravstvena ustanova u FBiH kojoj nisu doznačena sredstva za drugi, treći i četvrti kvartal po osnovu finansijske konsolidacije.

STAV: Sveučilišna klinička bolnica (SKB) u Mostaru, kazali ste, biva uredno pomagana od Ministarstva zdravstva FBiH? “Radi” li tu HDZ-ovska veza?

TULUMOVIĆ: Vlada FBiH je za 2023. godinu zaključila ugovore sa SKB Mostar i JZU UKC Tuzla po osnovu finansijske konsolidacije i pri tome ugovorena sredstva za SKB Mostar iznose 20 miliona KM, a ugovorena sredstva za JZU UKC Tuzla iznose nešto više od 9,5 miliona KM. Vlada FBiH je u budžetu za 2023. godinu planirala sredstva za SKB Mostar u iznosu od sedam miliona KM za dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti, a za JZU UKC Tuzla u iznosu od 500.000 KM za nabavku opreme za ortopedsku salu. Na osnovu prethodnog, Vlada FBiH bi SKB Mostar trebala doznačiti u 2023. godini 27 miliona KM, a JZU UKC Tuzla deset miliona KM. Ako uporedimo navedena sredstva s brojem stanovnika Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, dobit ćemo podatak da izdvajanje Vlade FBiH za zdravstvo po stanovniku TK iznosi 23,54 KM, a po stanovniku HNK iznosi 125,86 KM. Podaci o broju stanovnika su preuzeti sa stranice Federalnog zavoda za statistiku na dan 30. juni 2022. godine. Svakako da je u sve ovo uključena politika, a čija, mislim da je itekako jasno! Ovo je samo još jedna potvrda koliko Federalna vlada vodi računa o stanovnicima TK, ali i drugih kantona u kojima je hrvatski narod u manjini.

STAV: Nedavno su iz JZU UKC Tuzla negirane tvrdnje da pacijenti umiru čekajući da dođu na red za zračenje, koje se zbog nepostojanja radioterapije u Tuzli mora obavljati u bolnicama u Sarajevu, Zenici i Mostaru. Linearni akceleratori kojima se obavlja radioterapija u UKC-u Tuzla već neko vrijeme nisu u funkciji. Vlada TK izdvojila je novac za nabavku novog aparata, ali ta nabavka još uvijek nije realizirana. Zašto se još uvijek čeka?

TULUMOVIĆ: Tvrdnje da pacijenti umiru čekajući da dođu na red za zračenje su krajnje neodgovorne, zlonamjerne i netačne. Radioterapija je usluga koja pripada tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, što znači da bi se u rješavanje problema ovih pacijenata trebali uključiti federalni ministar, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, kantonalni ministar, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK te direktor JZU UKC Tuzla. Nažalost, rješavanje problema ovih pacijenata je, uz manju pomoć Ministarstva zdravstva TK i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, uglavnom pao na pleća menadžmenta JZU UKC Tuzla i uposlenika Klinike za onkologiju i radioterapiju. Moje kolege na čelu s novoimenovanom v. d. načelnicom Klinike za onkologiju i radioterapiju su se maksimalno i visokoprofesionalno uključile u zbrinjavanje ovih pacijenata po redu prioriteta. Naši specijalisti rade kao stručna podrška Kantonalnoj bolnici Zenica u zbrinjavanju ne samo naših bolesnika nego i bolesnika koji pripadaju Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona. Posebno naglašavam da su nam u provođenju ovih aktivnosti maksimalno pomogli direktori SKB Mostar, KCU Sarajevo i KB Zenica, te im se ovom prilikom iskreno zahvaljujem!

Zašto se čeka nabavka linearnog akceleratora i pored toga što postoje odobrena sredstva, pitanje je na koje je vrlo teško ukratko odgovoriti. Mi smo na prijedlog stručnih službi Klinike za onkologiju i radioterapiju raspisali tender 30. marta 2023. godine, ali je Ured za žalbe BiH uvažio žalbu jednog od ponuđača kojem je najviše smetao kratak rok nabavke i instaliranja uređaja (do 120 dana) i otvor CT simulatora od 90 centimetara. Mi smo ponovno na internet-portalu posvećenom javnim nabavkama objavili tender 23. oktobra 2023. godine, poštujući preporuke Ureda za žalbe, ali neposredno po samom raspisivanju ponovno je izjavljena žalba jednog od ponuđača preko ovlaštene advokatske kancelarije. Dana 11. decembra 2023. godine trebalo je otvoriti prispjele prijave na javni konkurs, ali zbog podnesene žalbe, taj rok je produžen skoro do kraja ove godine. Istovremeno, Uredu za žalbe smo uputiti zahtjev za hitnim rješavanjem žalbi, ali do danas nismo dobili nikakav pisani niti usmeni odgovor. Očito nekim dobavljačima nisu na prvom mjestu pacijenti i njihovi životi, već samo materijalna korist. Da smo nabavili linearni akcelerator bez tendera, to bi sigurno bila afera “Respiratori II” ili bi se tada zvala afera “Linearni accelerator”. Poštujući sve zakonske propise o javnim nabavkama u BiH, vrlo je teško brzo završiti proces nabavke, ali ja sam i dalje optimista i nadam se da ćemo uskoro završiti započeti posao, a potom slijedi drugi, također bitan dio, a to je montiranje i monitoriranje instalirane opreme prije puštanja u rad.

STAV: Uprkos problemima s kojima se u kontinuitetu susrećete, čini se da vam uveliko situaciju olakšava Vlada TK na čelu s premijerom Irfanom Halilagićem, koja je rad UKC-a i nedavno pomogla s gotovo milion KM. Kako će biti utrošena ta sredstva? Koliko vam je značajna podrška Vlade TK i kakav ste imali odnos s prethodnom vladom, onom Kadrije Hodžića?

TULUMOVIĆ: Sredstva od oko milion KM koja će vrlo brzo doznačiti Ministarstvo zdravstva TK, a na prijedlog pojedinih zastupnika u Skupštini TK i svesrdnu podršku premijera Irfana Halilagića, bit će utrošena za završetak radova u Klinici za psihijatriju, na Odjeljenju za maloljetničku i adolescentnu psihijatriju, obnovu Klinike za ginekologiju i akušerstvo, naročito porodiljskog bloka, te djelimičnu obnovu Klinike za uho, grlo, nos i hirurgiju vrata.

Koristim ovu priliku da se zahvalim svim privatnim preduzetnicima koji su nam pružili podršku u renoviranju Dnevne bolnice Klinike za onkologiju i radioterapiju te Klinike za hematologiju. Za vrijeme prethodne Vlade TK ja nisam bio vršilac dužnosti direktora, ali sa sigurnošću znam da je prošli menadžment tražio namjenska sredstva za nabavku linearnog akceleratora. No vlada Kadrije Hodžića, nažalost, nije odobrila. I onda protokom vremena ta ista politika, a to su Pokret demokratske akcije i Socijaldemokratska partija, optužuje sadašnji menadžment za nefunkcioniranje radioterapijskog uređaja koji je po svim standardima moderne medicine trebao davno biti zamijenjen.

STAV: Iako niste mogli biti u isto vrijeme na funkciji unutar političke stranke i direktor JZU UKC-a Tuzla, Vaša direktorska uloga nije u koliziji sa zastupničkim mjestom. Naime, Vi ste i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nedavno ste, kao član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine – skupa s Dženanom Đonlagićem, Radovanom Kovačevićem, Sašom Magazinovićem i Predragom Kojovićem – boravili u Bruxellesu u studijskoj posjeti Evropskom parlamentu. Kakve utiske nosite?

TULUMOVIĆ: Imali smo konstruktivne, dobro pripremljene sastanke s deset zastupnika iz različitih država u Evropskom parlamentu. Primljeni smo izvanredno! Ono što me nije dojmilo, odnosno što me razočaralo, jeste da su pojedini članovi Zajedničke komisije za evropske integracije iz reda pozicije imali suprotstavljene političke stavove pred pojedinim zastupnicima Evropskog parlamenta, što je, mislim, ostavilo mrlju na našu posjetu. Smatram da za ubuduće prvo treba uskladiti stavove, a tek s usklađenim stavovima nastupati pred članovima Evropskog parlamenta. U konačnici ostavljamo neozbiljan utisak kod onih koji trebaju glasati za pridruživanje BiH Evropskoj uniji.

STAV: BiH bi od ministara za evropska pitanja članica EU trebala dobiti uvjetnu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora kada postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, što je u skladu sa stavom Evropske komisije iz ovogodišnjeg izvještaja. Vladajuća garnitura se hvali kako smo napredovali na evroatlantskom putu, ali, tako djeluje, ne vidimo baš konkretne rezultate tog “napretka”. Šta je istina?

TULUMOVIĆ: Ono kako ja vidim taj napredak najbolje je rečeno u izjavi Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije, da će se za zemlje Zapadnog Balkana izdvojiti značajna finansijska sredstva od oko šest milijardi eura koja bi trebalo upotrijebiti za napredak u procesima pridruživanja EU. Smatram da dalje nema komentara, a parafrazirao bih ovu izjavu riječima: “Eto, dobili ste sredstva, dalje je na vama.” Izjave vladajuće garniture za sada su samo pokrivanje nerada u državnom parlamentu, gdje su usvojeni neki od zakona koje zahtijeva Evropska komisija, ali i ti zakoni nisu dobili potpunu podršku Evropske komisije jer imaju puno uočenih nedostataka. Naglašavam da su opozicioni zastupnici u Parlamentu BiH dali punu podršku pri usvajanju ovih zakona, bez obzira na njihove manjkavosti, i na taj način odaslali poruku da su za EU integracije, za jedini ispravni put za BiH.

STAV: Nedavno je pokrenuta i inicijativa za smjenu Staše Košarca? Čini se da je kompletna pozicija, pa i one stranke iz većeg bh. entiteta, protiv ove inicijative?

TULUMOVIĆ: Očito je da pojedini zastupnici u Parlamentu BiH, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, a u prethodnom periodu su se kleli u spolnu i svaku drugu jednakost i na tome su dobili mandate, nisu spremni da podrže ovu inicijativu. Štaviše, pokušavaju da jeftinim politikantskim rezolucijama o nasilju nad ženama zamaskiraju inicijativu za smjenu ministra Staše Košarca. U Parlamentu BiH ne bi trebalo donositi skoro nikakve rezolucije nego zakone koji će poboljšati život građana BiH, a samim tim i približiti nas EU.

STAV: Šta će biti prioriteti u radu UKC-a u periodu koji slijedi?

TULUMOVIĆ: U mom mandatnom periodu je u JZU UKC Tuzla, na moj zahtjev, vraćeno osam ljekara različitih specijalnosti, vrsnih stručnjaka u svojoj oblasti, od kojih su neki i univerzitetski profesori. Raspisali smo 72 specijalizacije, od kojih je realizirana 51, a u toku je konkurs za preostalih 20. Važno je istaći da se za jednu vodi sudski spor pred Kantonalnim sudom. Otvorili smo vrata edukacije u inostranim centrima našim mladim ljekarima, od kojih je jedan na edukaciji u SAD-u, a drugi se educiraju širom EU.