Nakon što je Anel Bećirović iz Sarajeva ubio bivšu nevjenčanu suprugu Emiru Maslan, ponovo se otvaraju iste teme kao i prije koji mjesec kada se sličan slučaj dogodio u Gradačcu. U međuvremenu, porodično nasilje se dešava “u četiri zida”, ali dok neko ne umre, za to nikoga nije briga. Ali najgore u svemu je to što nije briga ni one koji su plaćeni da ih bude briga. Oglase se prigodnim, patetičnim statusom na društvenim mrežama, i za svoju nesposobnost da rade posao za koji su plaćeni okrive ni manje ni više nego “mentalitet”.

Da “otac dvije kćerke” Adnan Delić (NIP), koji je slučajno ministar u čijem je djelokrugu rada socijalna sigurnost, zaštita porodice, usvojenje i starateljstvo, ne bi “strepio od vremena u kojem žive”, potrebno je da se počne baviti pitanjima iz djelokruga ministarstva na čijem je čelu.

U svom tugaljivom postu na Facebooku Delić kaže: “Ova žena ubijena je jer muškarci, oni koji bi trebali da im budu prvi zaštitnici, ustvari su oni zbog kojih mi danas radimo studije i pronalazimo načine kako zaštititi žene od njihovih najbližih. Očevi napadaju kćeri, muževi supruge, a žene sve to trpe jer uglavnom od njih zavise; finansijska neovisnost žena, jačanje ličnosti i njihovo osvještavanje da nisu manje vrijedne zato što su žene je najbolji mehanizam zaštite žena od nasilja.”

Dakle, umjesto da predstavi konkretne i efikasne mjere, da izgradi sistem koji će efikasno zaštititi porodice, žene, muškarce i djecu, Delić priča o nekakvim studijama. Nikoga ne zanimaju studije nego rezultati. A njih nema. Umjesto toga, njegovo rješenje jeste “jačanje ličnosti i osvještavanje” žena. Pa valjda je logično da su svjesne da ih neko tuče, maltretira, ponižava... Službe koje su plaćene, pa i sam ministar, da ih tada zaštite nisu svjesne. Oni postanu svjesni kada neka žena legne u hladnu zemlju.

Ali kako Delić tvrdi, “zakone mijenjamo i donosimo nove”. Koje to nove? Ako je mislio na Zakon o osnovama socijalne zaštite, izmijenjen je samo jedan član tog zakona koji se odnosi na visinu novčanih naknada. Kako će to “doprinijeti poboljšanju stanja i smanjenju nasilja općenito, a posebno onog usmjerenog prema ženama”?

“Ipak sve to neće promijeniti, niti popraviti naš mentalitet koji je ključ pokretanja promjena. Zakonima možemo početi popravljati stanje, ali konačno rješenje je u odgoju i popravljanju sredine i svakodnevnice u kojoj živimo i odgajamo nove generacije”, poručuje Delić. Dakle, nemojte slučajno odgovornost prebacivati na socijalne službe, ministarstva za socijalnu zaštitu, vi ste krivi. Da, da, vaš pogani mentalitet. Rješenje je, kaže Delić, u odgoju.

Dok Bećirovića bude preodgajao zatvor (u kojem je već bio, pa nije preodgojen), Delić bi trebao razmisliti, ako ništa radi budućnosti svoje djece, kako to da nikoga u sistemu socijalne zaštite, a Delić je na vrhu te piramide, nije bilo briga za Emiru, Anela i njihovo dijete, za porodično nasilje koje je dokumentovano, presuđeno, za sudske zabrane, za kršenje sudskih zabrana… Od ministra se očekuje puno više od patetike na društvenim mrežama.