U skladu sa pravnim sistemom SR Njemačke g. Christianu Schmidtu bi u SR Njemačkoj bio zabranjen politički rad i bio bi uhapšen i procesuiran kada bi pokušao da želje neke političke stranke ili grupe političkih stranaka stavi iznad postojećeg Ustava SR Njemačke i da ustav prilagodjava trenutnim potrebama i trenutnim ciljevima političkih stranaka.

Jedan od glavnih zadataka postojanja i ideje Ustava i ustavnih principa jeste zaštita građana od samovolje trenutne vlasti i zaštita dugoročnog interesa građana od brzih promjena propisa zbog trenutnih ciljeva trenutne vlasti! Mijenjanje ustava da bi se prekrojili rezultati izbora i uskladio ustav sa željama trenutne politike je suprotno sa temeljnom idejom Ustava!

U skladu sa nadležnostima Saveznog ustavnog suda u SR Njemačkoj (domovini pravnika g. Christiana Schmidta) kada bilo koja politička stranka djeluje suprotno Ustavu i ustavnim principima SR Njemačke, kada ponašanje njenih članova ugrožava ustavni liberalni i demokratski poredak ili kada djelovanje političke stranke i njenih članova prijeti da ukine ili dovede u opasnost postojanje SR Njemačke Savezni ustavni sud ima ovlaštenje da zabrani rad takve političke stranke u cilju zaštite SR Njemačke i pravne sigurnosti.

U Bosni i Hercegovini kada neke političke stranke žele da postupaju protivno Ustavu i protivno ustavnom principu pravne sigurnosti isti taj pravnik g. Christian Schmidt mijenja ustavne propise i najavljuje dalju promjenu ustavnih propisa u skladu sa željama nekih političkih stranaka. Na taj način želje političkih stranaka stavlja iznad Ustava, iznad ustavnih principa i direktno iznad i protiv interesa i demokratske volje gradjana BiH i tako urušava demokratski i ustavni sistem BiH.

Ovakvim postupcima g. Schmidt kaže da građani BiH nemaju pravo na iste demokratske i pravne standarde kao građani SR Njemačke.

Kako se naziva takva vrsta podjele ljudi i takva diskriminacija?