Američki naučnici David Julius i Ardem Patapoutian dobili su Nobeovu nagradu za 2021. godinu za fiziologiju ili medicinu zbog njihovih otkrića receptora za temperaturu i dodir, saopćilo je tijelo za dodjelu nagrada u ponedjeljak.

Njihova prijelomna otkrića "omogućila su nam da razumijemo kako vrućina, hladnoća i mehaničke snage mogu inicirati nervne impulse koji nam dopuštaju da opazimo i adaptiramo se na svijet oko nas", navodi se u obrazloženju nagrade.

"To znanje korišteno je u razvoju tretmana za široki spektar bolesti, među kojima je i hronična bol", dodaje se.

Nagradu, koju dodjeljuje Švedska akademija nauka, vrijedna je deset miliona švedskih kruna (1,15 miliona dolara).

Nagrade, za postignuća u nauci, književnosti i miru, stvorene su i finansirane oporukom švedskog izumitelja dinamita i poslovnog čovjeka Alfreda Nobela. One se dodjeljuju od 1901. godine, dok je nagrada za ekonomiju prvi put uručena 1969. godine.

Nobelova nagrada za medicinu često je u sjeni Nobelovih nagrada za književnost i mir, i njihovih u svjetskoj javnosti poznatijih laureata. Nagrada za medicinu stavljena je, međutim, u žarište pandemije COVID-19, a neki naučnici sugerirali su da bi oni koji su razvili vakcine protiv virusa korona mogli biti nagrađeni u ovoj ili u nastupajućim godinama.

Pandemija nastavlja da prijeti ceremonijama dodijele Nobelovih nagrada, koj su često okružene pompom i glamurom. Banket u Stockholmu otkazan je drugu uzastopnu godinu zbog širenja virusa.

Prošle je godine nagrada otišla Amerikancima Harveyu Alteru i Charlesu Riceu, i Britancu Michaelu Houghtonu za rad na idenifikaciji virusa hepatitis C, koji izaziva cirozu i rak jetre, podsjeća Reuters.