Na današnji dan 1991. godine, nakon višemjesečne opsade, hrvatski grad Vukovar pao je u ruke srpskih dobrovoljačkih jedinica i JNA.  

Vukovarski su branioci gotovo tri mjeseca odolijevali napadima. U odbrani Vukovara poginulo ih je 879, a ukupan broj ubijenih, uključujući civile, iznosi 1624. Velik dio stanovništva odveden je u srpske logore, a mnogi od njih se danas vode kao nestali.

Prema procjenama, srpske snage koje su napadale Vukovar imale su preko 35.000 vojnika, dok je s druge strane bilo manje od dvije hiljade hrvatskih vojnika. Iako su se neke grupe branilaca nastavile boriti, velika većina se predala na današnji dan oko 15 sati i 30 minuta. Svaki oblik organiziranog otpora nestao je tek dva dana kasnije, 20. novembra 1991. godine. Tokom bitke za Vukovar, na grad je ispaljeno preko 7000 projektila, a više od 90% zgrada je uništeno.

Hrvatski sabor 1999. godine donio je Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kako bi se odala počast hrvatskim borcima koji su branili grad.

Od 2020. godine 18. novembar obilježava se kao državni praznik – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.