Kamere su snimile helikopter koji ukrcava izraelske vojnike i taoce spašene u dnevnom blic-napadu u Gazi, i to u neposrednoj blizini pristaništa u Sredozemnom moru koje je američka vojska sagradila za usmjeravanje pomoći u opkoljenu enklavu.

Istog dana kada je helikopter koji je prevozio taoce i vojnike iz Gaze nazad u Izrael sletio na plažu, SAD su objavile da je pristanište ponovo otvoreno nakon što je oštećeno u oluji.

"Ako su Amerikanci željeli da ljudi povjeruju kako su SAD direktno uključene u izraelsku operaciju spašavanja talaca, onda su to savršeno dobro uradili", rekao je bivši američki zvaničnik upoznat s vojnim operacijama u Gazi za Middle East Eye pod uvjetom da ostane anoniman.

Prošlosedmično spašavanje četiri izraelska taoca u Gazi Izraelci su dočekali s oduševljenjem, ali je ovaj smrtonosni napad izazvao bijes među Palestincima i sve brojnijim kritičarima Izraela, koji naglašavaju kako su Izrealci, da bi spasili četiri taoca, pobili najmanje 274 Palestinca.

Ovaj je upad otvorio pitanje i o stepenu američke umiješanosti u izraelski napad, pogotovo nakon što je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da su SAD pružale podršku Izraelu tokom nekoliko mjeseci u njegovim naporima da identificiraju lokacije zarobljenika u Gazi i izvuku ih.

Iz Centcoma, što je skraćenica za američku vojnu komandu za Bliski istok, rekli su, iako Izrael jeste koristio područje južno od pristaništa koje su izgradile SAD kao zonu za slijetanje, da "humanitarni pristanište, uključujući njegovu opremu, osoblje i sredstva nije korišteno u operaciji spašavanja talaca".

Međutim, zvaničnik američke odbrane, koji je razgovarao sa MEE pod uvjetom anonimnosti, rekao je da Izraelsko korištenje plaže sa pristaništem "implicira da smo mi bili dio toga".

Sadašnji i bivši američki zvaničnici koji su razgovarali s MEE nisu htjeli komentirati konkretnu pomoć koju su SAD pružile Izraelu za napad, ali su obojica rekli da bi SAD bile obaviještene o izraelskom planu eksfiltracije preko plaže jer SAD održavaju sistem protuzračne odbrane na pristaništu.

Odgovor na izraelsku operaciju spašavanja talaca odvijao se u pozadini slabih napora Washingtona da privoli Hamas i Izrael na sporazum o prekidu vatre.

Činilo se da su izgledi za dogovor u utorak suočeni s neuspjehom, nakon što je Hamas objavio svoj odgovor na prijedlog o prekidu vatre uz američko posredovanje. SAD, Izrael i Hamas prepirali su se oko značenja odgovora.

Američki državni sekretar Antony Blinken tvrdio je da je Hamas predložio "brojne izmjene" prijedloga koji je Biden iznio 31. maja. 'Neke promjene su izvodljive. Neki nisu", rekao je Blinken.

SAD su se fokusirale na lov na šefa Hamasa Yahya Sinwara, u pokušaju da okončaju rat u Gazi

Osama Hamdan, visoki zvaničnik Hamasa, negirao je u srijedu da je grupa iznijela bilo kakve nove ideje za prekid vatre.

Zvaničnici Hamasa ranije su rekli da žele garancije da sporazum, koji je prošlog mjeseca također iznio američki predsjednik Joe Biden, a koji je u ponedjeljak odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, neće dozvoliti Izraelu da ponovo započne borbe nakon što Hamas oslobodi taoce kao dio prve faze trofaznog ugovora.

"Argument Izraela je oduvijek bio da mu nije potreban prekid vatre da bi se spasili taoci", rekao je Frank Lowenstein, bivši specijalni izaslanik za izraelsko-palestinske pregovore u Obaminoj administraciji. "Operacija spašavanja vjerovatno će produbiti odlučnost Izraela u vezi s tim."

S obzirom da su pregovori o prekidu vatre zaustavljeni, Bidenova administracija se suočava s ružnom perspektivom da bude dublje uvučena u svakodnevni napor rata svog saveznika u Gazi; teritorija koju su neki zvaničnici UN-a nazvali "Mogadiš na Mediteranu".

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi rekao je u maju da Izrael očekuje još najmanje sedam mjeseci rata u Gazi.

Lowenstein je rekao da, ako Bidenova administracija ne može postići prekid vatre, vjerovatno neće imati drugog  izbora nego se još dublje involvirati u rat Izraela protiv Gaze.

"Ne vidim da više posjedujemo ovaj rat nego što ga već imamo", rekao je. "Sada se postavlja pitanje da s obzirom na to da primirje nije uspjelo, moramo se više uključiti u sitnice, na terenu, kako bismo spriječili da ovo potpuno izmakne kontroli?"

Ako se rat nastavi, dijeljenje obavještajnih podataka s Izraelom za lociranje i spašavanje zarobljenika u smrtonosnim napadima poput ovog na izbjeglički kamp Nuseirat moglo bi postati sve češće, kažu analitičari i bivši američki zvaničnici za MEE.

SAD su već ubrzale napore da pomognu Izraelu da pronađe i ubije šefa Hamasa u Gazi, Yayhu Sinwar, ranije je izvijestio MEE.

A SAD su udvostručile kontroverzne napore da se podijeli pomoć Gazi. Centcom je u subotu - istog dana kada se izraelska vojska iskrcala na vidiku pristaništa - saopćio da su SAD istovarile 1,1 milion funti humanitarne pomoći iz objekta od 230 miliona dolara. Kritičari pristaništa kažu da to odvraća pažnju od trenutne potrebe Izraela da ponovo otvori kopnene prelaze u Gazi.

Kada je Biden 31. maja otkrio, kako je rekao, izraelski prijedlog za prekid vatre, on je govorio jezikom pobjede Izraela, rekavši: "U ovom trenutku Hamas više nije sposoban izvesti još jedan 7. oktobar."

Ali analitičari kažu da bi SAD, pokušavajući uvjeriti Izrael u to, jednostavno unaprijedile svoju odlučnost da nastavi rat.

"Izraelci nastavljaju da pronalaze načine da kažu Bidenovoj administraciji kako ne radi dovoljno i da se mora učiniti više, bilo na strani obavještajne službe, bilo na vojnoj podršci", rekao je Ayham Kamel, stručnjak za Bliski istok i Sjevernu Afriku,

"Donijeti pobjedu Izraelcima je ono što administracija traži u pokušaju da ovo okonča."