Predsjednik HDZ-a BiH i takozvanog Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je uoči današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako očekuje da će visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije BiH i Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

“Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje središnjeg Daytonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika”, priopćeno je iz HNS-a.

"Opći je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sustavna diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini“, naveo je Čović.

Dodao je kako je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jasna i nedvosmislena te da očekuje “da se najvažniji međunarodni čimbenici u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotiraju pregovore u dobroj vjeri”.

Iz HNS-a su naglasili su da je rješavanje vodećih prioriteta ključni zadatak Vijeća za implementaciju mira.

“Upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema vanjskopolitičkim ciljevima, odnosno euroatlantskim integracijama. Donošenje odluke koja će učvrstiti jednakopravnost rasteretit će politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu do kraja ove godine”, poručio je Čović.

Govoreći kako se konačno moraju stabilizirati politička situacija i ukloniti sve diskriminacije, predsjednik HDZ-a BiH ponovio je da treba uspostaviti jednakopravan odnos tri konstitutivna naroda i svih ostalih “žitelja” Bosne i Hercegovine.

(Izvor: FENA)