U Bosni i Hercegovini nema akutne ratne opasnosti, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, javlja Anadolu Agency (AA).

Schmidt se obratio medijima prije sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i tom prilikom rekao da njegov dolazak u BiH, nakon prošlosedmične posjete ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalene Baerbock, znači da međunarodna zajednica nije odustala od ove zemlje.

Schmidt se osvrnuo na sigurnosnu situaciju u zemlji i poručio građanima da nema razloga za brigu te da su vojnici EUFOR-a u BiH kako bi svima garantirali sigurnost i slobodu.

"Kada me ljudi ovdje u posljednje vrijeme pitaju da li se trebaju plašiti zbog toga što vide trupe EUFOR-a, jasno im kažem da je upravo suprotno i da se mogu smatrati sigurnim upravo zbog toga jer je ovdje EUFOR", rekao je Schmidt.

Dodao je da u BiH "nema rata", ali da postoji politička kriza koja koči evropski put države.

"Bit svega jeste upravo ta obaveza političkih predstavnika da dolaze i rade. Gospodinu (Miloradu op.a) Dodiku se treba reći da treba da se ukine blokada i da će se blokade otkloniti tek onda kada se dođe, ne samo na pet minuta na sastanak, nego kada se bude radilo na donošenju odluka", rekao je visoki predstavnik.

Poručio je da su pregovori o Izbornom zakonu BiH i njegove izmjene jedan od načina da se nastavi put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Međutim, neće ostati na tome da se nekoga poziva na rad. Od dijaloga zavisi kako će se stvari dalje razvijati. Vi znate da SAD i EU govore o uslovima koji se moraju ispuniti kako bi se dalje dobijala podrška", rekao je Schmidt.

Na kraju je dodao da će međunarodna zajednica u BiH ostati siguran, ali ne naivan partner i da se sama država mora pokrenuti kako bi krenula naprijed.