Dvije sedmice nakon složene ceremonije otvaranja duž rijeke Sene, koja je izazvala brojne kontroverze, velika su očekivanja i za ceremoniju zatvaranja. Bit će mnogo kraća i održat će se na tradicionalniji način - na francuskom nacionalnom stadionu. Počinje u 21 sat.

Navodno će biti uključeno više od 100 plesača, cirkuskih umjetnika i drugih izvođača, uz obećanje zračnih prikaza, divovskih setova i spektakularnog osvjetljenja.

Na ceremoniji otvaranja nastupile su neke velike zvijezde među kojima su Lady Gaga, Celine Dion i Aya Nakamura, a i večeras se očekuju neke poznate ličnosti. Između ostalih, američki glumac Tom Cruise, te muzičke zvijezde poput Billie Eilish i Red Hot Chili Peppers.

Cruise je bio na nekoliko olimpijskih događaja, a američki mediji su izvijestili da je Cruise pripremao spektakularnu vratolomiju da podigne olimpijsku zastavu i prenese je u Los Angeles, a videosekvence su već snimljene s obje strane Atlantika.

Postoje nepotvrđene glasine da bi Beyonce mogla nastupiti. Prema novinama Le Parisien, francuski duo Air i bend Phoenix već su potvrđeni za nastup.

U onom sportskom dijelu, Sjedinjene Američke Države najuspješnija su nacija na Olimpijskim igrama u Parizu. Američki sportisti i sportiskinje osvojili su ukupno 126 odličja, od čega 40 zlatnih, 44 srebrena i 42 broznana.

Na drugom mjestu je Kina sa 91 osvojenom medaljom. Kinezi imaju 40 najsjajnijih odličja, poput SAD-a, 27 srebrenih i 24 bronzane medalje.

Japan je na trećoj poziciji sa 20 zlatnih medalja, 12 srebrenih i 13 bronzanih, odnosno ukupno 45 odličja.

Australija je osvojila ukupno 53 medalje, 18 zlatnih, 19 srebrenih i 16 bronzanih.

Organizator Olimpijade Francuska na petom je mjestu najuspješnijih nacija sa ukupno 64 medalje - 16 zlatnih, 26 srebrenih i 22 bronzane.