Na skeli ispred sjedišta BBC-ja u Londonu danas je snimljen čovjek kako u znak protesta udaro čekićem po kontroverznoj statui koja se nalazi na fasadi zgrade.

Vezano je to za prijašnje pozive da se statua Erica Gilla ukloni jer je ovaj vajar u svojim dnevnicima zabilježio seksualno zlostavljanje svojih kćeri.

Ovo je drugi put da je na meti ovaj rad nastao 1930-ih. Jedan demonstrant ga je prošle godine također oštetio čekićem, a šteta od tog incidenta se još popravlja.

Portparol londonske policije kazao je kako “nije bilo moguće na siguran način privesti muškarca s obzirom na okolnosti incidenta, uključujući visinu, pa su u tu svrhu pozvani specijalci”.

Rođen 1882. godine, Gill je postao utjecajni umjetnik čiji je rad uključivao nekoliko velikih skulptura za zgrade u centru Londona, uključujući Westminstersku katedralu i originalno sjedište londonske podzemne željeznice.

On je također bio dizajner Gill Sansa, široko korištenog fonta.

Gill je umro 1940. godine, ali je 1989. objavljena biografija s detaljima dnevničkih zapisa u kojima je opisao seksualno zlostavljanje počinjeno nad svojim dvjema kćerkama te incestuozni odnos sa svojom sestrom i seksualne radnje nad svojim psom.

Statua ispred Broadcasting Housea, postavljena 1933. godine, prikazuje likove Prospera i Ariel iz Shakespeareove drame Bura. Ariel, duh zraka, prikazan je kao mladi goli muškarac.

Urednica BBC Culture Katie Razzall rekla je da je Gill “nevjerovatno uspješan i renomiran vajar i umjetnik” čija karijera postavlja pitanja “o tome da li možete suditi o umjetniku ili bilo kome na osnovu njihovih stvarnih života ili da li njihova umjetnost stoji sama”.

(Izvor: BBC)