Rasizam i antisemitske pjesme zlo su koje treba iskorijeniti u nogometu pa su u Italiji odlučili nešto poduzeti protiv toga. Zabranili su korištenje broja "88" na dresovima jer je '88' broj koji neonacisti koriste kao svoj moto, to je ekvivalent pokliču 'Heil, Hitler', jer je 'H' osmo slovo abecede. Zabranu su potpisali ministar sporta i mladih, nacionalni koordinator za borbu protiv antisemitizma i predsjednik talijanskog Fudbalskog saveza.

Ovo je prvi put da je jedan broj uvršten u neki službeni dokument ali ne i jedini put da je neki broj zabranjen ili povučen. Sevilla i Espanyol odlučili su da niko više neće nositi dresove sa brojevima '16' i '21' u spomen na preminule igrače Antonija Puertu i Danija Jarquea.

U prvenstvima poput talijanskog ili nizozemskog, igrači mogu nositi brojeve od 1 do 99. U Španiji su ekipe obavezne rezervirati brojeve od 1 do 25 za prvotimce i od 26 do 50 za igrače nižih kategorija. Sevilla je zbog toga odustala od ukidanja broja 16 i nekoliko igrača je nosilo dres sa tim brojem. Espanyol, s druge strane, nagrađuje mladog igrača koji ulazi u prvi tim Jarqueovim '21'.

Gianlugi Buffon je svojedobno u Parmi umjesto klasičnog golmanskog broja '1' želio iznenaditi javnost brojem '88', ali tada nije mislio da će se dići velika prašina zbog njegovog izbora. Na dan predstavljanja u utakmici protiv Valencije, koja je prenošena direktno na televiziji, izbila je kontroverza. Čak su ga prozvali nacistom jer je '88' jedan od simbola nacizma a Club 88 čak nazivaju i mjestom okupljanja neonacista u Berlinu... Vidjevši kakav je skandal izazvao njegov izbor, promijenio je broj u '77'.

Numeriranje ima veliki značaj u fudbalu. U gotovo cijelom svijetu izbor broja može biti prepušten izboru igrača, međutim, u El Salvadoru postoje dva broja koja su zabranjena. To su 13 i 18, povezani s najopasnijim bandama u zemlji: Mara Salvatrucha (MS-13) i Calle 18.

El Salvador praktički živi iz dana u dan uronjen u strah, sa hiljadama aktivnih članova bandi, podijeljenih između MS-13 i Calle 18 (Barrio 18-Sureños i Barrio 18-Revolucionarios). Obje skupine povezane su s velikim zločinima, ubistvima, mučenjima i iznudama.

Iz tog razloga korištenje brojeva koji identificiraju te bande može igrača čak stajati života. Čak je i legendarni urugvajski napadač Sebastián Abreu, koji je u toj zemlji igrao 2019., morao promijeniti broj (13) koji je nosio u dugogodišnjoj karijeri. Danas je u toj zemlji nemoguće kupiti dres sa brojevima 13 ili 18.

Prošlog jula, Sud u Rio de Janeiru pozvao je brazilski Fudbalski savez da objasni je li neuzimanje u obzir broja "24" u odabiru namjerna odluka, ko definira numeriranje majica i postoje li neke smjernice od FIFA ili Conmebola o registraciji sportista koji nose dres sa brojem 24. Tužbu je podnijela Grupo Arco Iris iz LGBT zajednice, koja je postavila pitanje je li izostavljanje broja na dresovima povezano s homofobnim predrasudama.

Na prošlom Evropskom prvenstvu, naprimjere, UEFA je dopustila da svaka ekipa ima do 26 igrača umjesto uobičajena 23. Za Copa Américu, CONMEBOL je otišao dalje i podigao gornju granicu na 28. Neki su sudionici u potpunosti iskoristili ovu mogućnost i iskoristili sva mjesta; drugi, poput Brazila, koristili su brojeve od 1 do 25 ali su preskočili broj 24.

Naime, 24 je broj koji označava jelena (veado) u 'Jogo do bicho', tajnoj lutriji koja se igra u cijeloj zemlji unatoč tome što je ilegalna i dio je brazilske popularne kulture. U popularnom slengu riječ "veado" sinonim je za homoseksualca, zbog čega mnogi igrači odbijaju koristiti taj broj na svojim dresovima.