Lord Tariq Ahmad, britanski državni sekretar za Bliski istok, Sjevernu Afriku, Južnu Aziju i Ujedinjene narode u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO), klanjao je jučer u džamiji Al-Aqsa u Jeruzalemu.  "Čast i privilegija provesti neko vrijeme u svetoj džamiji Al-Aqsa jutros s direktorom Jeruzalemskog vakufskog odjela, šeikom Azzamom Al-Khatibom", napisao je na Tweeteru Lord Ahmad.

Ministar je naglasio "nepokolebljivu podršku" Ujedinjenog Kraljevstva jordanskom nadzoru nad svetim mjestima u Jeruzalemu, kao i očuvanju statusa quo na tim mjestima. Status quo dopušta muslimanima da klanjaju u kompleksu Al Aqsa, a sljedbenicima drugih religija da posjećuju to mjesto.

Lord Ahmad također je u četvrtak posjetio grad Hebron na Zapadnoj obali i obišao ga. U srijedu je britanski ministar započeo svoju prvu službenu posjetu palestinskim područjima otkako je ministar.

U srijedu se sastao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom u zapadnom Jeruzalemu prije nego što je otputovao u okupirani grad Ramallah na Zapadnoj obali kako bi se sastao s palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom Al-Malikijem.

Džamija Al Aqsa treće je najsvetije mjesto na svijetu za muslimane. Jevreji to područje nazivaju "Brdom hrama", tvrdeći da su se tu nalazila dva drevna jevrejska hrama. Izrael je okupirao istočni Jeruzalem, gdje se nalazi Al-Aqsa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Godine 1980. cijeli grad je aneksiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.