Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove, boravio je u četvrtak 14. septembra 2023. godine u Sarajevu kao jedan od učesnika međunarodne konferencije o temi “30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, nasljeđe i izazovi”.

“Kada razmislim o mojim najvećim razočarenjima u toku ovih 15 godina, to je sigurno činjenica da ono što smo utvrdili u sudnicama nije prihvaćeno ovdje u regionu”, istakao je Brammertz.

Naglasio je da je postalo jasno da nije dovoljno da imaju samo suđenja, nego da se prihvati i ono što se dešava van sudnica.

“Osim onoga što se događa u sudnici, važno je da imamo političare u regionu koji prihvataju one činjenice iz sudnica, a ne da slave osobe kojima se sudi u njima. Potom, potrebni su neovisni mediji jer danas imamo dosta novinara koji rade kao glasnogovornici tih političara koji negiraju činjenice. I na kraju je tu školstvo, dakle obrazovanje, i način na koji odgajamo buduće generacije. Trenutno smo svjedoci da nove generacije imaju još radikalnije poglede na prošlost nego oni koji su živjeli u to vrijeme”, poručio je Brammertz.

Naveo je da oni koji su odgovorni za prošlost kakvu imamo, sada tu odgovornost stavljaju na budućnost narednih generacija.

“Prije deset godina sam bio puno više optimističan što se tiče saradnje s regionalnim tužilaštvima i pravosuđem, nego što sam danas. Mnogi potencijalno optuženi, koje bi trebalo procesuirati pred regionalnim sudovima, žive bezbijedno u Srbiji i Hrvatskoj, bez hapšenja. Postoji veliki broj pojedinačnih tužitelja i sudija u regionu koji dobro rade svoj posao, ali nisam siguran da imaju potrebnu političku podršku da naprave više po tom pitanju”, rekao je Brammertz.

(Izvor: Anadolu Agency)