Danas je 28. septembar kada se obilježava "Dan Bošnjaka". Tim povodom je lijepo napisati nešto o najboljem streličaru i najjačem čovjeku Osmanskog carstva - Mîr-i Alem Ahmed agi.

Rođen je 1460. a umro 1550. g. u Istanbulu. Živio je za vrijeme vladavine Bajazida I, Selima I (Javuza) i Sulejmana I (Kanunija) i dorastao do čina Mîr-i Alema ili komandanta odgovornog za nošenje zastave vladara u islamskim državama.

Njegov sportski karakter, um i snaga su otkriveni rano i bio je jedan od onih koji su završili "Enderun", najcjenjeniju državnu školsku instituciju. Istakao se u osvajanju otoka Rodos, 1522. godine. Tada je zabilježeno da je rukama preko zidina prebacio topovsko đule težine jednog kantara (56,45 kg). Kao tinejdžer držao bi magarca natovarenog drvima za noge i dizao ga u zrak, podvlačio se ispod trogodišnjeg mladunčeta deve i hodao sa njim na ramenima sa 40 godina. Osim toga, u izvorima se navodi da bi okačio dvije preklane ovce na male prste obje ruke i držao ih u zraku dok im se ne odere koža.

Dobio je nadimak "Ademov (ljudski) zmaj" čije su ruke kao grane platana. Kao streličar je postavio tri rekorda i to Lodos 838 metra, Pojraz 839 metara i Jildiz 845 metara. Njegova specifičnost je bila u ispaljivanju strijele. Naime, hitac bi ispalio iznad zemlje nekih 50-60 cm pa je zbog toga njegova strijela dobila ime "Tozkoparan" ili "Onaj koji diže prašinu".

Trojica su izabrana u najbolje streličare svih vremena kod Osmanlija: Bošnjak Mîr-i Alem Ahmed aga, Bošnjak Šudža iz Burse i Tozkoparan Iskender iz Albanije.

Kao hadžiju i starijeg čovjeka neko ga je uvrijedio da nema više snage da bude streličar. Na to je on uzjahao konja i došao pod gradsku kapiju na kojoj je bio zategnut lanac. Uhvatio se za njega obuhvativši konja nogama. Tako je podigao i sebe i konja u zrak rekavši: "Mislim da nismo prestari za natezanje luka i strijele"!