Bošnjaci na Kosovu su organizovani kroz oko 40 džemata u kojima se hutbe, predavanja drže na bosanskom jeziku kao i mektebska nastava.

Takvim na bosanskom jeziku na Kosovu pokrenut je 1995. godine kao dio revije Selam. To je jedina publikacija na bosanskom jeziku na Kosovu koja s manjim prekidima traje već 29 godina. Svi brojevi Takvima su publikovani u saradnji sa Islamskom zajednicom Kosova.

Historijat publikacije Takvim može se podijeliti u dvije etape. Prva od 1995. do 2008. godine kada izlazi 14 brojeva što je rezultat entuzijazma i volonterskog rada jedne grupe Bošnjaka. U drugoj etapi od 2011. godine projekat preuzimaju mladi teolozi i imami koji nastavljaju volonterski rada te izlazi osam brojeva.

"Publikacija je štampana u 2.000 primjeraka i dostupna je na teritoriji Republike Kosova u džematima bosanskog govornog područja (Prizren, Župa, Gora, Podgor, Peć itd.), te u dijaspori na određenim lokacijama. Ova publikacija tretira dvije važne cjeline: islamski i bošnjački identitet našeg naroda. Njome se želi probuditi i ojačati vjerska, edukativna, informativna, kulturna i nacionalna dimenzija našeg naroda.

Publikacija ima 255 strana. Podijeljena je u 6 cjelina, gdje se između Predgovora i Kalendarskog dijela nalazi 13 tekstova koje potpisuju domaći autori. Tekstovi koji se mogu pročitati imaju svoju naučnu, informativnu i edukativnu dimenziju", piše  urednik mr. Karadži.

Ova publikacija ima naučnu, informativnu i edukativnu vrijednosti, ali nudi i sadržaji koji će biti interesantan i za buduće naučne istraživače koji se bave identitetom, religijom i kulturom Bošnjaka Kosova.

"Sve zasluge za realizaciju ovog projekta pripadaju instituciji Islamske zajednice Kosova i njenom sekretaru prof. Ahmetu Sadriu, te članovima redakcije mr Elmiru Karadži, dr. Azmiru Jusufi i prof. Nailju ef. Skenderi. Svima njima čestatam za uloženi trud što ova publikacija nastavlja uspješan višedecenijski put. Drago mi je da sam tekstom „Božija imena u usmenoj književnosti Prizrenske Župe i Gore“ dao svoj skroman doprinos", piše Sadik Idrizi.

Takvim je okupio autore koji su prepozanti po afirmaciji vrijednosti islama i kulture Bošnjaka. Na taj praktičan način Takvim piše o Bošnjacima prema prioritetima u vremenu kada dominira fragmentacija i trošenje energije na manje bitne stvari.

Takvim je odavno postao sastavni dio svake misleće bošnjačke kuće, a naši sunarodnjaci na Kosovu imaju tu privilegiju da mogu čitati dva Takvima.