Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj potpisao je prošle sedmice Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Somalije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Potpisivanje je upriličeno u petak, 4. februara, u prostorijama Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a ispred Savezne Republike Somalije izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Abukar Dahir Osman.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave ambasadori su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje bilateralne saradnje, kao i o aktuelnim temama u okviru UN-a.

"Ambasador Somalije se posebno zanimao za iskustvo Bosne i Hercegovine u smislu uspješne izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao i brzom ekonomskom opravku koji je postigla Bosna i Hercegovina poslije rata. Izrazio je želju za intenziviranjem kontakata i razmjene iskustva u tom pogledu. Najavio je skoro otvaranje Ambasade Somalije u Beogradu koja će nerezidentno pokrivati i našu zemlju", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta na multilateralnom planu obostrano je potvrđena puna podrška naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 10 članica UN-a, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi.