Bosanskohercegovački političari danas su različito reagirali na vijest iz Bruxellesa kako je Evropska komisjja preporučila da se njihovoj zemlji uslovno odobri sticanje statusa kandidata za članstvo u EU-u, a ocjene se kreću od toga da je riječ o historijskom danu do toga da je kandidatura i dalje neizvjesna.

Među prvima je reagirao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji dijeli mišljenje kako je ovo historijski dan za njegovu zemlju.

"Iskrena zahvalnost (Evropskoj komisiji) u ime hrvatskog naroda u BiH i svih drugih u BiH na spremnosti da se napravi ova prekretnica", napisao je na Twitteru Čović koji je 2016. godine kao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH i predao zahtjev da se BiH odobri kandidatski status.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković na Facebooku je bez zadrške pozdravila preporuku Evropske komisije takođe uz ocjenu kako je to historijska odluka za BiH i njene građane.

"Ovo je snažna poruka građanima BiH kojoj smo se nadali i ranije, da je naša budućnost unutar evropske porodice", napisala je Turković dodajući kako je preporuka o kandidatskom statusu ujedno i priznanje za sve napore koje su u BiH, unatoč opstrukcijama, poduzeli kako bi vanjsku politiku uskladili s onom EU, posebno u odnosu na rat u Ukrajini.

Posebne zasluge za to pripisala je dosadašnjim članovima Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću.

Sam je Komšić pak ocijenio kako je važno to što je Evropska komisija ocijenila da je BiH 80 posto svojih izjava vezanih za vanjsku politiku uskladila s onima EU no na preporuku Evropske komisije reagirao je suzdržano uz tvrdnju kako je kandidatski status i dalje neizvjestan a za to je okrivio visokog predstavnika Christiana Schmidta i to zbog njegove odluke da 2. oktobra nametne izmjene izbornog zakona.

"Vijest o dodjeli kandidatskog statusa možemo samo primiti k znanju. S obzirom na novonastale okolnosti pri kojima visoki predstavnik u BiH pri donošenju odluka u potpunosti zanemaruje presude Evropskog suda za ljudska prava, mišljenje Evropske komisije i ugrožava EU put BiH, izražavamo zabrinutost i utemeljeni pesimizam u pogledu efekata dodjele kandidatskog statusa u odnosu na ukupnu perspektivu članstva", izjavio je Komšić koji je tražio ocjenu ustavnosti Schmidtovih odluka.

Komšićeva je teza da nametnute izmjene izbornog zakona predstavljaju "prevaru birača" i potiču dalje etničke podjele u zemlji.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi potvrdio je danas da je Evropska komisija preporučila dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji.

On je danas u Briselu predstavio Paket proširenja za 2022. godinu koji je usvojio Kolegij kada je govorio o stanju napretka u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Naglasio je da ova preporuka dolazi pod uvjetom da se ispune neki koraci i to da se prioritetno usvoji Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i poduzmu odlučujući koraci za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Također potrebno je osigurati bolje mehanizma upravljanja granicama, uspostavi funkcionalni sistem azila te spriječiti slučajeve mučenja i zlostavljanja uspostavom međunarodnog mehanizma, garantirati slobodu medija i zaštitu novinara te odgovarajuće praćenje zastrašivanja medija.

Evropska komisija potcrtava da je Evropsko vijeće pozvalo čelnike BiH da hitno riješe preostale reforme u oblasti pravosuđa i ustavne reforme.