Vlasnik Twittera Elon Musk najavio je ukidanje opcije blokiranja na ovoj društvenoj mreži. Bit će, ipak, ostavljena mogućnost blokiranja direktnih (privatnih) poruka i “stišavanje” računa, čime će se tuđi tvitovi sakrivati s vremenske linije. Međutim, “stišavanje” neće onemogućiti onoga kojem je tvit “stišan” da nastavi s komentarima i da ulazi u račun korisnika koji mu je “stišao” tvit. Time će onaj koji “stišava” biti prinuđen da neprestano provjerava i “stišava” tvitove, što može postati iritantno a ponekad, kad imate veliki broj posjeta, i fizički teško izvodljivo.

Korisnici će, doduše, moći postaviti i svoje račune na opciju “private”, što znači da će dobiti zahtjev kada ih neko želi pratiti. To jeste na određeni način blokada, jer možete odabrati da vas ne prati onaj kojeg želite blokirati, ali će korištenje ove opcije znatno smanjiti širenje i čitanost vlastitih tvitova koje će se u tom slučaju svesti samo na direktne pratioce (kakvu opciju imamo i na Facebooku).

Bit će zanimljivo gledati šta će se događati među korisnima Twittera u Bosni i Hercegovini gdje je široko rasprostranjeno blokiranje neistomišljenika. Političari i druge javne ličnosti nerijetko se hvale blokadama, najavljuju ih i provode u velikom broju. Često su blokiranja drugih korisnika posljedica psovki i uvreda, ali nerijetko je riječ samo o neprihvaćanju otvorene kritike i neslaganju u mišljenjima, što se u suštini svodi na stišavanje slobode govora.

Zanimljivo je da blokiranje na društvenim mrežama masovno provode oni koji se nazivaju liberalima i demokratima i koji se deklarativno zalažu za sve oblike sloboda i ravnopravnosti. Kod mnogih je ta sloboda jednosmjerna: – O mojim protivnicima kod mene možete napisati šta god hoćete, o mojim prijateljima i istomišljenicima samo ono što vam ja dopustim; kod mene možete kritizirati samo ono što ja kritiziram i braniti ono što ja branim… I tačka.