Iako je ova 2023. godina lakša od prethodnih jer su na snazi bile restrikcije vezane uz Covid-19, ove će godine mnogi stanovnici Bliskog istoka imati mnogo manje hrane na stolu.

U Siriji, gdje 90% stanovništva živi u siromaštvu usred ozbiljne ekonomske krize i dugotrajnog oružanog sukoba, ramazanski običaji tipični za ovu zemlju stvar su prošlosti, osobito ove godine zbog razornih zemljotresa koji su potresli Siriju šestog februara i ubili gotovo 3700 ljudi, prema službenim brojkama.

„Kakav ramazan? Jedva možemo kupiti kruh. Ramazan je suosjećanje sa siromašnima, a sada smo mi siromašni, nismo mi ti koji moramo suosjećati, svijet je taj koji to mora učiniti", priča jedan od stanovnika Halepa. Kaže da su mnogi stanovnici tog područja još uvijek raseljeni u domovima rođaka ili skloništima zbog zemljotresa dok cijene i dalje "brzo" rastu.

Ove će godine njegova porodica iftariti onim što mogu pripremiti od riže, ulja i drugih osnovnih proizvoda koji dolaze u kutiji s pomoći u hrani koju jednom mjesečno donira obližnja kršćanska crkva. Kao i svim Sirijcima, kaže, i dalje će im nedostajati "okus piletine i mesa". “Sjećam se da smo prije imali gozbe ne samo za sebe, nego za sve, a sada se niko ne može prehraniti. A to je samo priča o hrani, što je s odjećom za djecu i malim darovima?“, zaključio je Mohamed.

U Egiptu teška ekonomska kriza koja potresa mnogobrojne tamošnje porodice i gdje je lokalna valuta izgubila gotovo 50% svoje vrijednosti u samo godinu dana takođe obilježava ovaj sveti mjesec.

Rana Abdel Wahab, stomatologinja i majka dvoje djece, kazala je da “zbog ekonomske krize i visokih cijena ne mogu slobodno kupovati. Morate dobro odabrati ono što kupujete i razmišljati samo o osnovnim potrebama kuće.”

Na ulicama kairskih četvrti normalno je tokom ovog svetog mjeseca pronaći svjetla i ručno rađene ukrase u obliku mjeseca i zvijezda na balkonima, zgradama i trgovinama. Iako ove godine čak i u tome Egipćani moraju štedjeti.

Abdel Wahab je objasnila da je uvijek kupovala nove ukrase za kuću i lampione za djecu, ali je ove godine upotrijebila one stare papirnate i radije "ne poali svjetla kako ne bi trošila puno struje, jer su računi veoma porasli“.

Ono što je najgorče u ovom ramazanu bilo je to što su poznate slastičarne najavile mogućnost kupovine poznatih tipičnih slastica "kunafa" ili kunefea na rate, do tri mjeseca bez kamata, što je uzrokovalo veliku polemiku na društvenim mrežama zbog "ironične" ekonomske situacije u zemlji.

Sudanci, koji su prošlih godina proživljavali nevjerovatnu inflaciju i nestabilnost za koje se nadaju da će uskoro doći kraju, običavali su odlaziti na tržnice kako bi napunili svoje frižidere, ali sada su te tržnice "prazne". Predsjednik Sudanskog društva za zaštitu potrošača, Yasser Mirghani, rekao je da su "tržnice sada gotovo prazne zbog stanja ekonomske recesije i visokih cijena osnovnih proizvoda“.

Šef jordanskog Nacionalnog društva za zaštitu potrošača, Husein al Amush, kaže da je to udruženje prije mjesec dana provelo studijo o realnom stanju cijena, uporedilo ih sa dvije sedmice prije i "utvrđeno je da došlo je do rasta cijena između 7% i 14%” kod osnovnih proizvoda.