Bivša TikTok moderatorica tuži ovaj tehnološki div zbog toga što njegovo rukovodstvo nije uspjelo zaštititi njeno mentalno zdravlje nakon stalne izloženosti traumatičnom video sadržaju.

Candie Frazier kaže da je do 12 sati dnevno pregledavala videozapise koji su prikazivali „ekstremno i eksplicitno nasilje“. Istakla je da pati od „značajnih psiholoških trauma“, koje uključuju anksioznost, depresiju i posttraumatski stresni poremećaj. S druge strane, iz TikToka navode kako nastoje promovirati „brižno radno okruženje“.

U septembru je TikTok je objavio da jedna milijarda ljudi koristi njihovu aplikaciju svaki mjesec. Prema informacijama IT sigurnosne kompanije Cloudflare, ovaj servis sada je posjećeniji čak i od Googlea. Kako bi zaštitila svoje korisnike, platforma za dijeljenje videozapisa ima na hiljade uposlenih moderatora sadržaja kako bi filtrirala videozapise i račune koji krše njena pravila.

Osim TikToka, Candie Frazier tuži i matičnu kompaniju ovog servisa, kineski tehnološki div Bytedance. Tvrdi da je u ulozi moderatorice gledala eksplicitne sadržaje, uključujući snimke seksualnih napada, hanibalizma, masovnih pucnjava, pa čak i klipove seksualnog zlostavljanja djece i sakaćenja životinja. Frazier, koja je bila ugovorno vezana za treću stranu, Telus International, kaže da je morala pregledati na stotine videa dnevno.

Prema tužbi podnesenoj Saveznom sudu u Kaliforniji prošle sedmice, naglašava da je pretrpjela „značajnu psihološku traumu, uključujući anksioznost, depresiju i posttraumatski stresni poremećaj“ zbog materijala koji je morala pregledati. U tužbi tvrdi da je, iako nije bila direktna uposlenica TikToka, ova društvena mreža „kontrolirala način moderiranja sadržaja“. Također, navodi da je morala gledati čak deset snimaka istovremeno kako bi mogla podnijeti količinu sadržaja koja je bila njena dnevna norma. Isto tako, u tužbi se tvrdi da je moderatorima tokom smjene od 12 sati nakon prva četiri sata rada bila dopuštena pauza od 15 minuta, a zatim svaka sljedeća dva sata pauza od 15 minuta. Uz to je bila pauza za ručak od jednog sata.

TikTok se tereti da nije ispunio industrijske standarde osmišljene kako bi se smanjio utjecaj moderiranja sadržaja, te da je kompanija prekršila kalifornijski Zakon o radu ne osiguravajući sigurno radno okruženje, piše BBC.