Raketa United Launch Alliance Atlas V poletjela je s rampe 41 na Florida jučer, 6. oktobra 2023. godine noseći prve Amazonove internet satelite u svemir.

Projekt “Kuiper” kompanije “Amazon” ima cilj osigurati brz i pristupačan širokopojasni internet u cijelom svijetu izgradnjom mreže od 3.236 satelita u niskoj orbiti. Sateliti će biti povezani na globalnu mrežu antena, optičkih i internet konekcija na zemlji.

“Ovo je prvi put da ‘Amazon’ postavlja satelite u svemir, a mi ćemo naučiti nevjerovatnu mnogo toga bez obzira na to kako se misija bude odvijala”, rekao je Rajeev Badyal, potpredsjednik za tehnologiju Projekta “Kuiper”.

“Ovdje u našoj laboratoriji obavili smo opsežna testiranja i imamo visok stepen povjerenja u naš satelitski dizajn, ali ne postoji zamjena za testiranje u orbiti”, dodao je.

Američka kompanija za e-trgovinu i tehnologiju planira uložiti 10 milijardi dolara u projekt “Kuiper”, a rezervirala je u tu svrhu 77 komercijalnih lansiranja.

Projekat “Kuiper” takmičit će se sa “Starlinkom” milijardera Elona Muska koja pruža internet pokrivenost u više od 60 zemalja sa 4.500 masovno proizvedenih malih satelita i ima dva miliona aktivnih kupaca.