Prva dva dana prilično opreznog marševanja su prošli bez bilo kakvih sukoba sa braniteljima no prema izvještajima izvidnica komanda VII divizije je očekivala da će ispred Varcar Vakufa doći do žestokog otpora branitelja jer su se tamo već sakupljali branitelji iz Jezera, Jajca i Travnika predovođeni jajačkim kadijom.

I zaista, u rano jutro 5. augusta 1878. godine, između Sitnice i Varcar Vakufa austrougarske prethodnice su se sudarile sa braniteljima koji su rasporedili po strateškim značajnim uzvišenjima sedla Rogolje. Branitelja je bio oko 1000.

Oko 8.30 ujutro dijelovi regimente nadvojvode Leopolda br. 53 i regimente barona Kuhna br.17, pod zaštitom dvije baterije brdskih topova, napali su na branitelje koji su se nakon 3 sata pružanja otpora povukli prema Jajcu izgubivši pri tome, prema austrougarskim izvještajima, oko 100 ljudi i 2 zastave. Među poginulim braniteljima je bio i ugledni beg Rustanbegović iz Travnika. Otpor okupacijskim trupama je najduže pružan iz Kulenovića kule.

Gubitak austrougarskih snaga je bio 12 mrtvih i 32 ranjenih.

Navečer istog dana austrougarske trupe su bez otpora ušle u Varcar vakuf nakon čega se počelo sa pripremama za zauzimanje Jajca.