Ljeto te 2012. godine donijelo je jedan od najvećih hitova u historiji muzike. Korejanac Psy objavio je Gangnam Style, pjesmu kojoj su se isprva smijali u  Zapadnom svijeta, ali koja je u svega nekoliko dana postala osvojila svijet.

Do danas je Gangnam Style skupio 420 miliona pregleda na Spotifyju i više od četiri milijarde na YouTubeu. Rezultat koji je korejskog izvođača učinio bogatim. Prema Celebrity Net Worthu, PSY - čije je pravo ime Park Jae-sang - imao na računu oko 60 miliona eura. Ipak, novac nije usrećio umjetnika.

Šta se dogodilo? Nakon ogromnog uspjeha Gangnam Stylea, PSY - koji je studirao muziku na Berkleeju - podlegao je pritisku. Njegova diskografska kuća i njegovi fanovi počeli su od njega tražiti sve više i više... I iako je pjevač 2013. uspio izdati Gentlemana s velikim tiražima, to nije bilo dovoljno. "Počeo sam osjećati da će Gangnam Style biti najvažnija pjesma u mom životu i da neću moći ponoviti trijumf", rekao je za Entertainment Weekly 2015.

PSY je pokušao ponoviti formulu koja je njegovu pjesmu odvela na vrh. Međutim, nije uspio. Zaključio je da je "nesposoban izdati pet singlova godišnje" jer "nije imao isti talent kao Adele". Ušao je u mračno razdoblje svog života. I razvio vrlo štetnu naviku. "Ako sam sretan, pijem, ako sam tužan, pijem. Ako pada kiša, pijem, ako je sunčano, pijem. Ako je vruće, pijem, ako je hladno, pijem", otkrio je 2013. za The Times. Srećom, svoju bitku nije vodio sam. Supruga Yoo Hye-yeon nije ga napustila, a pomogle su mu i kćeri - blizanke.

Danas PSY kaže da se oslobodio svoje ovisnosti. "Stvari su mi bile teške, jer sam bio pod pritiskom da ponovim ono što sam napravio sa Gangnam Styleom. Veoma sam ovisio o toj pjesmi. Ali prošlo je više od 10 godina i smatram da sam već uspio biti slobodan. Ja sam sretniji nego ikad", komentirao je prošle godine za AFP. PSY je 2019. osnovao firmu za menadžment umjetnika pod nazivom P Nation. "Želim iskoristiti procvat K-popa. To je gigantski fenomen i više nije nešto lokalno. Danas mnoga djeca sanjaju da budu pjevači i mnogi to mogu ostvariti. Kad upoznam njihove roditelje, nije kao prije. To je ogromna pojava", rekao je. Ovi roditelji su drugačiji od mojih, oni podržavaju svoju djecu. Svijet se mijenja."

PSY je objasnio da njegova firma namjerava "stvarati dobru muziku, dobru koreografiju, dobre videe i da ljudi uživaju u onome što čuju".  Od tada su poznati azijski pjevači prošli kroz P Nation, kao što su Jessu, HyunA i E'Dawn. P Nation također predstavlja i PSY, koji svakog ljeta ide na veliku turneju pod nazivom Summer Swag, gdje posjećuje najveće  gradove Južne Koreje.