U petak, trećeg septembra, u prostorijama sarajevske Općine Centar, došlo je do bilateralnog susreta između načelnika Srđana Mandića i Nesreta Abazija, vlasnika grila “Student”, poznatijeg kao “Trovač”. Prava groteska. Kako su naveli, Općina Centar ispunila je svoju obavezu za nesmetan početak rada ovog grila u koji stanovnici odlaze već godinama. Načelnik je uručio odobrenja za postavljanje kioska u Ulici Zaima Šarca u Sarajevu, rješenje o osnivanju ugostiteljske djelatnosti i rješenje o ispunjavanju tehničkih uvjeta. Valja podsjetiti da su, nažalost, početkom ove godine, u razmaku od samo deset dana, od posljedica zaraze virusom korona umrli otac i sin Ziljbear i Zemri Abazi, dotadašnji vlasnici Fast fooda “Student”, a porodičnu tradiciju nastavlja Nesret Abazi.

Kao skeč iz prijeratne Top liste nadrealista, u režiji Srđana Mandića i njegove administracije, djeluje svečano uručenje dozvola za rad vlasniku Nesretu Abaziju. Ali, nažalost, Mandić je ozbiljan. Mandić voli dijeliti dozvole pa je tako, u nedostatku konkretnih rezultata, dao saglasnost za postavljanje šupe u centralnoj sarajevskoj Titovoj ulici, a evo sada i dozvole za roštilj. Mandić, marljivo njegujući praksu njegove Naše stranke i koalicionih partnera, koristi svaku priliku da alarmira PR službu kako bi napravila dobar reklamni tekst za njegov (ne)rad i nekoliko fotografija na kojima se prvi čovjek ove općine usiljeno smije. Tako je bilo i ovaj put, iako bi Nesret Abazi, koji želi pošteni biznis nastaviti nesmetano, i bez Srđana Mandića dobio dozvole na šalterima nadležnih općinskih službi. Bez ikakve pompe i šoua.

“Vjerujem da će sve ostale procedure biti završene u što skorijem roku. Dolazio sam na hamburger koji je postao prepoznatljiv i van Sarajeva. Radujem se što će uskoro građani imati priliku da opet osjete miris hrane iz grila Student.” Kakav “transfer blama” načelnika Srđana Mandića!

Nije stoga zgoreg upozoriti sve stanovnike naselja koja se nalaze na teritoriji općine Centar da oprezno ovjeravaju svoje dokumente te da okrenu glavu prvo na desnu, a zatim i na lijevu stranu pri ulasku u matični ured kako im slučajno ne bi načelnik prišao sleđa, zagrlio ih, nasmijao se i zamolio za jednu ili seriju fotografija koje bi bile objavljene na općinskoj web-stranici i/ili na službenim profilima Općine Centar na društvenim mrežama uz prigodan tekst. Naravno, načelniku Srđanu Mandiću treba reći i to da postoje oni ljudi koji se zbog nečega što im svakako pripada ne bi eksponirali u javnosti niti bi bili objekt na kojem se skupljaju jeftini politički poeni.