Predsjednik Joe Biden imenovao je Mazena Basrawija za višeg savjetnika i vezu Bijele kuće s američkim muslimanskim zajednicama, ispunivši obećanje u kampanji da će popuniti mjesto koje je eliminisao bivši predsjednik Donald Trump.

Više muslimanskih grupa javno je pozdravilo Basrawijevo očekivano imenovanje posljednjih sedmica.

"S njegovim širokim iskustvom u građanskim pravima i zagovaranju, ovo je veliki korak naprijed u nastojanju da se muslimanska zastupljenost i inkluzija, i mi smo uzbuđeni vidjeti šta Basrawi donosi ovoj ulozi", navodi se u saopštenju Vijeća za javne poslove muslimana, koja je objavila vijest o Basrawijevom imenovanju krajem prošlog mjeseca.

Vijeće za američko-islamske odnose također je pohvalilo imenovanje, a Edward Ahmed Mitchell, zamjenik direktora grupe, u izjavi je rekao da se nada da će Basrawi raditi na rješavanju pitanja kao što su „institucionalna islamofobija u okviru federalnih programa za provođenje zakona, prijetnja mržnje zločina i zaštite vjerskih sloboda.”

Glasnogovornici ureda za štampu Bijele kuće i NSC potvrdili su imenovanje za Religion News Service ove sedmice.

Trump je promijenio ili eliminirao mnoge pozicije vezane za vjeru koje su uspostavili raniji predsjednici, posebno one koje je uspostavio bivši predsjednik Barack Obama.

Tokom predsjedničke kampanje 2020. godine, web stranica Biden-Harris je objavila da će, kao predsjednik, Bajden „početi s obnavljanjem proslave Bajrama u Bijeloj kući i popunjavanjem pozicije muslimansko-američkog predstavnika za vezu u Uredu za javni angažman Bijele kuće, koje je eliminirao Donald Trumpa, kako bi osigurao da se u njegovoj administraciji čuje širok spektar muslimansko-američkih glasova.”

Prije Basrawijevog imenovanja, Moshtayeen Ahmad, odlazeći direktor NSC-a za partnerstvo i globalni angažman, popunio je mjesto za vezu u privremenom svojstvu.

Bajden je također ispunio obećanje o proslavi Ramazanskog bajrama u Bijeloj kući, kojom se obilježava kraj muslimanskog mjeseca Ramazana, virtualnim događajem zbog pandemije COVID-19 2021. i ličnim događajem u maju 2022.

Prije nego što se pridružio NSC-u, gdje će nastaviti kao direktor partnerstava i globalnog angažmana, Basrawi je služio kao sudski advokat u Odjelu za građanska prava američkog Ministarstva pravde, gdje je 2012. godine uspješno branio pravo Islamskog centra Murfreesboroa, u Tennessee, otvoriti džamiju u gradu.

Basrawi je također radio za Obaminu predsjedničku kampanju 2008. prije nego što je imenovan za specijalnog savjetnika tadašnjeg pomoćnika državnog tužioca Toma Pereza u odjelu za građanska prava Ministarstva pravde. Osim toga, Basrawi je predsjednik Odbora za slijepe i slabovidne u Virdžiniji, gdje je služio otkako ga je imenovao guverner Terry McAuliffe 2017. godine.