Grad domaćin bio bi Sarajevo, saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.

"Naša organizacija dva evropska prvenstva 2020. i 2021. godine, kao i odlični sportski rezultati, doprinijeli su odličnom rejtingu saveza u evropskim i svjetskim okvirima, kao i same mogućnosti prijave za ovako značajno takmičenje" istaknuo je član Predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić.

U najužem izboru za domaćinstvo nalaze se Bosna i Hercegovina i Meksiko, a konačna odluka o domaćinstvu bit će donesena 28. januara. Nakon prezentacije obje države pristupit će se glasanju.

"Taekwondo savez BiH je u posljednjih nekoliko godina pokazao kvalitetu rada, organizovali smo jedno od najuspješnijih takmičenja 2020. godine u trenucima najveće pandemije, a protekle godine organizovali smo tri takmičenja na kojima je bilo prisutno 1.500 gostiju, od čega skoro 1.000 takmičara. Osvajali smo medalje na evropskim prvenstvima u svim kategorijama, a naš Nedžad Husić je najuspješniji bh. olimpijac nakon osvajanja petog mjesta u Tokiju. Radimo na poboljšanju svih aspekata, pokrenuli smo edukaciju trenera, kao i izgradnju nacionalnog taekwondo centra" dodao je Šarić.

Sve ovo doprinijelo je do toga da se Taekwondo savez BiH pozicionirao na svjetsku mapu kao jedan od najorganizovanijih, zbog čega se čelnici ovog sporta u BiH nadaju da će dobiti organizaciju još jednog velikog takmičenja na kojem bi dokazali da mogu još više, navodi se u saopćenju.