Uslijed smrti gradonačelnika dr. Samira Kamenjakovića (SDA), Grad Živinice se zadesio u izvanrednoj okolnosti i šoku, a bilo je nužno omogućiti nastavak normalnog funkcioniranja Gradske uprave, javnih ustanova i preduzeća. Prethodno je dr. Beganu Muhiću (SDA) istekao mandat generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Stuttgartu i on je 22. marta, na sjednici Gradskog vijeća Živinica, izabran za vršitelja dužnosti gradonačelnika Grada Živinice. Za njegovo imenovanje glasalo je dvadeset i šest vijećnika, dok su po jedan bili protiv, odnosno suzdržan.

„Dobio sam tu čast i obavezu da mi je ponuđena ta vrlo odgovorna i zahtjevna pozicija, posebno nakon rahmetli dr. Samira Kamenjakovića, koji je, sigurni smo, bio ako ne najbolji načelnik i gradonačelnik u Bosni i Hercegovini, onda jedan od najboljih, što dokazuju brojni projekti u Živinicama. Početkom aprila preuzeo sam zvanično dužnost i od tog dana intenzivno radimo na nastavku započetih projekata, ciljeva i politika koje je Gradsko vijeće zajedno s rahmetli gradonačelnikom utvrdilo. U ovih petnaestak dana počeli smo raditi i na nekim novim prijedlozima i inicijativama koje će rezultirati kvalitetnijim životom naših građana. Inače, Živinice su drugi grad po veličini i broju stanovnika u Tuzlanskom kantonu, a siguran sam da smo u posljednjih nekoliko godina sredina koja bilježi najveći i najbrži privredni rast i razvoj kada su u pitanju mala i srednja preduzeća“, izjavio je Muhić.

Inače, Muhić je stalni sudski vještak iz oblasti poljoprivredne struke i političar s višegodišnjim iskustvom u domaćoj i inostranoj politici, a također je i jedan od kandidata na predstojećim vanrednim izborima za gradonačelnika Živinica. Autor je i predlagač većeg broja zakona u oblasti poljoprivrede, među kojima i prvi Zakon o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji Tuzlanskog kantona.

U razgovoru za Stav govorio je o trenutnom političkom angažmanu, projektima koje je započeo njegov rahmetli prethodnik, o naglom privrednom rastu i širenju malih i srednjih preduzeća te o gorućim problemima u ovoj lokalnoj zajednici poput aerozagađenja, neredovnog vodosnabdijevanja, toplifikaciji i socijalnim pitanjima. Osim toga, naglasio je da će, ukoliko mu građani ukažu povjerenje pa postane gradonačelnik, po uzoru na Kamenjakovića, za kojeg kažu da je započeo živiničku renesansu, nastaviti s pronalaženjem najboljih rješenja za ovu zajednicu i njene građane. Također, kratko se osvrnuo i odgovorio na pitanje o dojučerašnjem stranačkom kolegi i svom moguće najvećem protivniku na prijevremenim izborima, čije je održavanje zakazano za 28. maj ove godine.

STAV: Ukoliko budete izabrani za gradonačelnika Živinica, kako ćete iskoristiti prethodna diplomatska iskustva i konekcije?

MUHIĆ: U svom političkom iskustvu bio sam dugogodišnji vijećnik i predsjedavajući u tada Općinskom vijeću Živinica, pa zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i učestvovao sam u izradi raznih strategija od kantonalnog i državnog nivoa. Moje gotovo osmogodišnje diplomatsko iskustvo je da sam obnašao odgovornu funkciju generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Istanbulu, u Republici Türkiye, za Republiku Türkiye, Gruziju i Azerbejdžan, u mandatu od 2015. do 2018. godine, a od 2019. do 31. marta 2023. obnašao sam dužnost generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Stuttgartu, u Saveznoj Republici Njemačkoj. Sve vrijeme mog rada imao sam izvanrednu saradnju s rahmetli gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem. Radili smo na mnogo zajedničkih projekata.

Želim istaći da je Grad Živinice bratska općina s Gradom Bolu u Türkiye i da je ravnopravna članica Općina zajednica turskog svijeta, gdje je u svijetu učlanjeno hiljadu i stotinu i sedamdeset gradova i općina. Moje diplomatsko iskustvo maksimalno ću iskoristiti da Grad Živinice predstavim na najbolji mogući način i da konkretnim primjerima pokažemo da su Živinice sredina koja je pogodna i povoljna kako za domaće, tako i za strane investicije. Svoje poznanstvo koje sam stekao u diplomatskim misijama u proteklih osam godina i sve kontakte nastojat ću iskoristiti pozitivno za opći boljitak i dobrobit svih građana Živinica.

STAV: Vanredni izbori za gradonačelnika su 28. maja. Kakva su Vaša očekivanja?

MUHIĆ: Centralna izborna komisija je raspisala vanredne izbore. Kandidat sam SDA za gradonačelnika Živinica i, ukoliko dobijem podršku građana, ukoliko oni prepoznaju naše iskrene namjere i ciljeve u pogledu nastavka općeg razvoja grada, rezultati mog rada bit će mjerljivi.

STAV: Na čemu zasnivate predizbornu kampanju?

MUHIĆ: Već smo otvorili mnoga pitanja iz nadležnosti lokalne uprave i nadležnosti gradonačelnika. To su sve aktivnosti kojima će se novi gradonačelnik baviti. Želim istaći da sve započete aktivnosti, koje je pokrenuo i otpočeo prethodni gradonačelnik dr. Samir Kamenjaković, Gradska uprava i timovi na čelu sa mnom će nastaviti tim putem i iznalaziti nova rješenja koja su u interesu naših građana. Imamo Poslovnu zonu, koja je jedna od najuređenijih u Kantonu, a možda i u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koja je rezultirala otvaranjem brojnih proizvodnih kapaciteta i ponosni smo što smo zaposlili veliki broj naših sugrađana. Želimo nastaviti uređivati tu Poslovnu zonu i nastaviti s daljim istraživanjima, jer je ova Poslovna zona skoro popunjena.

Stipendiranje učenika i naprednih studenata još je jedno od pitanja, kao i saradnja s nevladinim sektorom. U ovoj je godini planirano četiri stotine i deset hiljada KM za rad nevladinog sektora po javnim pozivima i sufinansiranje važnih projekata. Za sportske klubove izdvaja se preko šest stotina hiljada KM, jer u Živinicama želimo ponovo vratiti masovne i kolektivne sportove na mjesto gdje su prije bili, gdje zaslužuju biti i gdje pripadaju.

Također, tu su i važni start-up projekti, koji svake godine planiraju u našim prioritetnim ciljevima i budžetskim pozicijama, a upućujemo javni poziv mladim stručnim ljudima koji žele pokrenuti biznis i pružamo im usluge u smislu zajedničkih potreba vođenja knjigovodstvenih i drugih usluga i dodjeljujemo im potrebna inicijalna sredstva po programu kojim apliciraju. Do sada su rezultati izvanredni, rezultiralo je velikim brojem mladih, obrazovanih ljudi koji otvaraju svoje biznise i donijelo nam je direktni utjecaj u borbi za sprečavanje odliva naših stručnih kadrova.

U narednom ćemo periodu voditi pronatalnu politiku i tu ciljanu populaciju podsticati u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, a posebnu pažnju ćemo posvetiti socijalno ovisnim kategorijama u smislu obezbjeđivanja minimalne egzistencije za sve te porodice.

Osim toga, za sve populacije koje po bilo kom osnovu ne ostvaruju zdravstveno osiguranje, Grad Živinice je u budžetu predvidio plaćanje tih troškova, tako da u Živinicama praktično nemamo nijednog građanina koji nije zdravstveno osiguran.

STAV: Šta se planira kada je u pitanju poljoprivreda?

MUHIĆ: Od privrednih grana Živinice imaju izuzetno značajne resurse u poljoprivrednoj proizvodnji. Uz nabrojane, jedan od mojih prioriteta bit će da se poljoprivredno zemljište u Sprečkoj dolini što je moguće više stavi u svoje prave svrhe, u svrhu proizvodnje, a da se rijeka Spreča prema Kalesiji, što, nažalost, do sada nije bio slučaj, proglasi slivom rijeke Save, pritokom prve kategorije, što će omogućiti da možemo aplicirati za projekte uređenja korita iz Federalne direkcije voda, koja po zakonu ima značajne prihode. Dakle, želimo da štete koje Spreča pričinjava svake godine usljed plavljenja i izlijevanja svedemo na minimum i da rijeku Spreču učinimo značajnim vodnim resursom u smislu navodnjavanja i naplavljavanja poljoprivrednih površina. Inače, svake godine iz budžeta izdvajamo značajna sredstva koja usmjeravamo kao podsticajna našim poljoprivrednim proizvođačima, s kojima imamo izuzetnu saradnju. Trenutno je u toku dodjela državnog poljoprivrednog zemljišta proizvođačima u zakup, a radi se o oko četiri stotine i šezdeset hektara.

STAV: S obzirom na to da ste po profesiji doktor nauka iz oblasti poljoprivrede, koja je Vaša ocjena trenutne iskorištenosti potencijala Sprečkog polja za proizvodnju hrane?

MUHIĆ: Nesumnjivo, imamo ogromne rezerve. Veliki potencijali i mogućnosti su neiskorišteni, a Živinice bi mogle biti centar za proizvodnju hrane za mnoge poljoprivredne proizvode do samodostatnosti Tuzlanskog kantona, pa čak i izvozno orijentirane proizvodnje. Želim istaknuti da smo sredina koja proizvodi najviše krastavca kornišona, a koji se izvozi čak i u Ameriku. Naši poljoprivredni proizvođači imaju izuzetno znanje i iskustvo, uz vrhunske proizvodne tehnike i u zajedničkoj saradnji i sinergiji Grada Živinice i viših nivoa vlasti, u narednom periodu očekujem da ćemo poljoprivredno zemljište staviti u svoju prvobitnu namjenu i svrhu, a da će se intenzitet i iskorištenost tih resursa podići na zadovoljavajući nivo.

STAV: S druge strane, nastavlja se rad na izgradnji infrastrukture. Grad Živinice je skoro u potpunosti izvršio svoje obaveze i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju obilaznice brze ceste Tuzla – Sarajevo u Živinicama.

MUHIĆ: Da, to je jedan od fokusa našeg djelovanja, a osim ovog projekta, intenzivno se, u saradnji s Direkcijom cesta Tuzlanskog kantona, radi na izgradnji regionalnih cesta i izgradnji lokalnih i nekategorisanih puteva koje su u nadležnosti Grada.

STAV: No, jedan drugi problem jeste vodosnabdijevanje. Poznata je višegodišnja praksa nestanka ili redukcija vode u pojedinim dijelovima grada.

MUHIĆ: Mnogo je toga u proteklom periodu urađeno. Obezbijeđene su dovoljne količine pitke vode iz izvorišta Barice, a imamo intenzivnu izgradnju vodovoda u području Đurđevi, Stari Đurđevik, Dom Kovači i moramo istraživati dodatne količine voda u pogledu obezbjeđivanja za gradsku zonu, gdje često, nažalost, nismo u mogućnosti obezbijediti kontinuirano vodonapajanje 24/7. Dešava se da u određenim područjima, što je problem naročito u ljetnim mjesecima, imamo najavljene redukcije, ali to nije trajno rješenje. Osim obezbjeđivanja dodatnih količina, duži niz godina se susrećemo s dotrajalim instalacijama. U saradnji s EBRD-om (Evropska banka za obnovu i razvoj) radi se istražni projekt zamjene dotrajalih cijevi vodosnabdijevanja primarne i sekundarne mreže, jer po našim pokazateljima, velike količine pitke vode gubimo u sistemu. Taj je projekt veoma skup, koštao bi oko trideset i pet miliona KM. Dijalog s EBRD-om, s kojima imamo izuzetnu saradnju, već je započet i očekujemo da će rezultirati jednim dogovorom i da ćemo dobiti povoljno sredstva s dugoročnim grace periodom kako bismo u potpunosti riješili ovaj gorući problem.

STAV: Grad Živinice neslavno je jedan je od gradova koji su u samom vrhu ljestvice po aerozagađenju. Šta se radi i šta je moguće učiniti kako bi se situacija popravila?

MUHIĆ: Ulažemo maksimalan napor da proaktivno djelujemo i blagovremeno smo počeli aktivnosti na toplifikaciji grada bez fosilnih goriva. S obzirom na to da smo izgradili sekundarnu mrežu, na nama je da obezbijedimo izvor toplotne energije. Inicijativa da to bude iz Termoelektrane Tuzla otežana je iz razloga što imamo zastoj u izgradnji termobloka 7, a postojeći kapaciteti u nekim ekonomskim elaboratima i studijima ekonomske opravdanosti pokazuju da bi to bilo preskupo. U poziciji smo da tražimo alternativni način zagrijavanja. U završnoj smo fazi izgradnje sanitarne ekodeponije „Ekosep“, koja je u vlasništvu Grada Živinice šezdeset posto, zatim trideset posto Općine Banovići i deset posto Grad Kladanj, gdje će se odvajati komunalni biološki otpad. Imamo alternativu da se izgrade dvije toplane od deset megavata po času u Živinicama, utvrđena je zona po regulacionom planu, a koristile bi biološki otpad s naše sanitarne deponije u Višći. S obzirom na kapacitet regionalne deponije, od oko dvije stotine pedeset do tri stotine tona dnevno, u tom slučaju naša sanitarna deponija bi mogla prerasti i u regionalnu, odnosno kantonalnu deponiju.

STAV: Da li su kapaciteti te dvije planirane toplane dovoljni i koji bi se objekti zagrijavali na taj način? Hoće li biti moguće zagrijavanje stambenih ili samo javnih ustanova, preduzeća i slično?

MUHIĆ: Te bi dvije toplane bile u kogeneraciji na biološki otpad i biološku sirovinu, u kogeneraciji proizvodnje električne i toplotne energije bi zadovoljile potrebe užeg gradskog jezgra. Drugi metod je da koristimo izvorište Toplice, koje je šest-sedam kilometara udaljeno od grada, a kontinuirano ima temperaturu 21,4 stepena tokom cijele godine i ta bi se voda mogla koristiti za sistem za toplifikaciju, naravno uz dodatno zagrijavanje.

Ono što imamo u izvjesnoj realizaciji je i proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, gdje smo potpisali sporazum s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine da degradirane površine, kojih ima oko hiljadu i pet stotina hektara, mogu poslužiti kao izvrsna podloga za postavljanje solarnih panela, a Živinice u narednom periodu žele energično preuzeti aktivnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i ta bi se energija uz toplotne pumpe mogla koristiti u stambenim i poslovnim objektima za toplifikaciju.

Uporedo s tim, intenzivno radimo na istraživanju termalnih podzemnih voda u regulacionom planu „Riba-Grad“, novo područje Konjuh (u centru grada, na mjestu Fabrike namještaja „Konjuh“ d. d. u stečaju, op. a.), gdje bismo, ukoliko studije i istraživanja dokažu postojanje termalnih voda, nastojali da u sistemu voda-voda, dakle zagrijavanjem i dogrijavanjem tih termalnih voda preko toplotnih pumpi, trajno riješimo pitanje toplifikacije tog dijela grada, gdje je planirana izgradnja višespratnica s oko šest stotina stambenih i poslovnih jedinica. Tamo je također predviđen i prostor za Policijsku stanicu, a u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Vladom Tuzlanskog kantona u budžetu za 2023. godinu obezbijeđen je milion KM. Taj dio bi trebao biti jedan od najljepše uređenih na područja grada Živinice.

STAV: Sve što ste naveli, manje-više isto, u svom predizbornom programu nudi i Vaš kolega Asim Aljić, nekadašnji načelnik Živinica, potpredsjednik Gradskog odbora SDA Živinice i jedan od osnivača SDA u ovom gradu, koji je nedavno isključen iz stranke. Prema vlastitim izjavama, izbrisan je iz evidencije bez sazivanja Izvršnog odbora SDA. Aljić je, da podsjetimo naše čitatelje, kao član SDA uspješno obnašao važne funkcije, a u izjavama za medije istaknuo je da se već neko vrijeme organi stranke u ovom gradu ništa ne pitaju, da strankom u Živinicama rukovode ljudi koji uopće nisu članovi SDA ili koji su tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu pobjegli u inostranstvo. On je također rekao da, iako se kandidirao kao nezavisni kandidat, i dalje ništa loše ne misli o SDA, nego je njegovo napuštanje, odnosno isključenje, zavisi ko to kako gleda, bilo rezultat njegovog nezadovoljstva načinom rada stranke u Živinicama. Kako gledate na Aljićevu kandidaturu i kakvi su vaši međusobni odnosi?

MUHIĆ: Svaki punoljetni građanin koji ima biračko pravo i koji se nalazi na biračkom spisku u Živinicama ima pravo da se kandidira. Da li njegove vrijednosti prepoznaju neki politički faktori i neki politički subjekti koji predlažu tu osobu ili na drugi način – da on sam o sebi ima mišljenje da može obnašati tu dužnost pa da ispuni formalno-pravne uvjete da se kandidira. Naravno, lično nemam ništa protiv kandidata gospodina Asima Aljića, ali siguran sam da sam ja najbolje rješenje za Grad Živinice i da ću biti najbolji gradonačelnik u narednom periodu.

STAV: Pitanje Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji se nalazi u živiničkom naselju Dubrave, od izuzetnog je komunikacijskog i ekonomskog značaja ne samo za Živinice nego i za cijeli Tuzlanski kanton, ali i šire.

MUHIĆ: Aerodrom je u cijelosti na području grada Živinice. Zbog svoje važnosti, a s obzirom na to da je njegov osnivač Kanton, on nosi naziv Međunarodni aerodrom Tuzla. I mnogo ranije prije nego što je aerodrom doživio ekspanziju u svom radu, bili smo inicijatori zaživljavanja i puštanja u rad aerodroma Dubrave u svoju funkciju. S ponosom ističemo da smo sve obaveze završili o proširenju uzletno-slijetne staze i stvaranja pretpostavki za osvjetljavanje, uspješno smo rješavali imovinsko-pravne odnose. Imamo izuzetnu saradnju s Međunarodnim aerodrom Tuzla i svaki uspjeh aerodroma Dubrave, u smislu otvaranja novih aviolinija i kontinuirano povećavanje broja prevezenih putnika prema tromjesečnim izvještajima, doživljavamo i kao vlastiti uspjeh. Veoma smo zainteresirani za buduću saradnju, a pored proširenja kapaciteta samog objekta aerodroma, da stvorimo pretpostavku iz svoje nadležnosti da Međunarodni aerodrom Tuzla, odnosno aerodrom Dubrave, nastavi kontinuitet u svom rastu.

Sam broj prevezenih putnika pokazuje da Međunarodni aerodrom Tuzla pretenduje, ako nastavi ovakvim tempom, da ponese primat. To omogućava brže i češće kretanje naših građana i ljudi u dijaspori, uz veoma povoljne cijene avionskog prevoza, s obzirom na to da najveći broj letova s Međunarodnog aerodroma Tuzla širom svijeta ostvaruje aviokompanija „WizzAir“, koja spada u red niskobudžetnih kompanija. Naravno, moramo sve to znati cijeniti i dograđivati u narednom periodu, a osim nabrojanog, u perspektivi razmišljamo i o kargo saobraćaju. Od te se ideje nije odustalo. Imamo sporednu pistu aerodroma, koja se nalazi u naselju Ciljuge, i već vršimo određena istraživanja, jer su neke aviokompanije iskazale interes da se na tom području planira i konstituira kargo saobraćaj. Ovakve aktivnosti u oblasti javnog prevoza putnika i roba pružaju kvalitetnu perspektivu i šansu da u narednom periodu to podstičemo i da budemo suosnivači takvih proširenja i tih kapaciteta.