Dogovoren je trogodišnji ugovor za transport plina za Kanton Sarajevo, potvrdio je za Faktor Nedeljko Elek, direktor kompanije Sarajevo-gas Istočno Sarajevo. Epilog je to današnjeg sastanka kojem su, uz Eleka, prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević i ministar energetike i rudarstva bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Petar Đokić.

“Dogovor” je za Slobodnu Bosnu prokomentirao bivši director BH-Gasa i bivši kantonalni ministar Almir Bečarević. Pristali su, kaže on, na Elekovu ucjenu.

"Ucjena je bila ili zatvaranje ili pristanak. Ovdje nije postignut dogovor jer ovo će sve građani Kantona Sarajeva/FBiH i privreda Kantona Sarajevo/FBiH platiti. Prvo se pristalo da se cijena transporta poveća sa 7,1 KM na 11,1 KM i sada na 14,1 KM. Sve ovo će biti uračunato kroz kalkulaciju cijene Energoinvesta i to kroz prvu narednu korekciju cijene gasa. Energoinvest to jedino može prikazati kroz kalkulaciju cijene, a ne plaćati iz umanjene dobiti kako to Elek predstavlja. Umjesto da svi rade da bude manja cijena gasa svi rade da bude što veća", rekao nam je Bečarević, te dodao: 

"Da pojasnim, dok je bila ona nedemokratska vlast i ona vlast koja ništa nije znala plaćalo se Sarajevogasu Istočno Sarajevo 7,1 KM ili oko 1,3 miliona KM, a sada će se plaćati, putem ove ‘demokratski’ izabrane vlasti 14,1 KM ili 2,5 miliona KM. Da dalje pojasnim, Sarajevogas Istočno Sarajevo niti ima dozvolu za transport, niti regulator uopće komunicira sa njim, a niti može provesti tarifni postupak do utorka tako da će Radovan Višković dati tu saglasnost kao ‘regulator’ za transport iako po zakonu Rs to je teoretski nemoguće. Ako još šta ima iz Rs da dostave to nadležnim u FBiH jer građani FBiH su prebogati i imaju želju da to plaćaju Rs. Imaju kroz PDV, imaju kroz transport gasa, imaju za BHRT uz uslov da Rs ne plaća i tako ćemo mi iz FBiH plaćati entitetu Rs šta god da požele. Kažu da je dogovoren trogodišnji ugovor što je smiješno jer su mogli i desetogodišnji s obzirom na to da plin do FBiH nema kuda doći osim kroz sistem Sarajevo gasa Istočno Sarajevo. Ovo je poraz života koji mi živimo i sve će dalje biti rezultat ucjene jer kad jednom pristanete onda pristajete zauvijek.”