Ambasada se podsmjehuje, režimski mediji šenluče, vladajući likuju. To je rezime dešavanja s početka sedmice kada su uhapšeni Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić.  Kako je kazao glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić u okviru istrage o navodnim nezakonitim prisluškivanjima. U svakoj državi to je prvorazredan skandal, pogotovo u banana-republici, u šta se pod patronatom Ambasade pretvara Bosna i Hercegovina.

I Debevec i Mehmedagić već su danima u pritvoru, a Kajganić je rekao da je cilj istrage utvrditi zašto je i po čijem nalogu obavještajna agencija provodila neka od prisluškivanja jer postoji sumnja da su te mjere nadzora provođene protivzakonito. „Prema do sada prikupljenim dokazima, njih su dvojica počinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja jer su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlenike Tužiteljstva BiH tokom istraga“, izjavio je Kajganić.

Dodao je i da je u sklopu istrage uhapšena advokatica predsjednika Suda BiH Vasvija Vidović, nakon što je, kako tvrde, pokušala tajno iz sjedišta SIPA-e iznijeti mobilni telefon koji je koristio Debevec. Ko god poznaje Vidović, sumnja u takvu konstrukciju, no ako tako kaže državni tužitelj...

Mehmedagić i Debevec su u zatvoru, što su već dvije-tri godine najavljivali i priželjkivali mnogi, od Dževada Galijaševića do kadrova i čelnika „trojke“ i njihovih medijskih prikolica. Očito, stekli su mnogo neprijatelja, od Milorada Dodika i Dragana Čovića pa do njihovih aktuelnih koalicijskih partnera u državnoj vlasti. Dovoljno je podsjetiti se na sve „slučajeve“ koje su „otkrivali“ njihovi mediji i politički bliski saradnici i analitičari da bi se shvatilo da je hapšenje Debeveca i Mehmedagića očekivano i da nije baš preveliko iznenađenje.

Puno je pitanja na koje čekamo odgovor koji su, nekako nam se čini, negdje već zapisani. Druge vjerovatno teško da ćemo ikada dobiti. Poput, naprimjer, odgovora na pitanje kakva je uloga osobe koja se već godinama nalazi u središtu svih ovakvih slučajeva, dekana jednog sarajevskog fakulteta?

Ili kako je neplanski u medije otišla informacija da je u zgradi SIPA-e, osim advokatice Vasvije Vidović, privedena i advokatica Senka Nožica. Kako i zašto je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić „proklizao“ i dao medijima potpuno lažnu informaciju, još nije poznato. Kao što uostalom nije poznato ni odakle Nešiću sve informacije o hapšenjima dok istovremeno Milanko Kajganić tvrdi da je cijela stvar do posljednjeg trenutka držana u strogoj tajnosti?