U Srbiji su za 13. novembar raspisani izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina. Posebno zanimljiva izborna utrka vodi se u Sandžaku, gdje će se na biralištima izmjeriti pet listi za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Stav je u ovoj kampanji razgovarao s najznačajnijim akterima ovih izbora, pružajući im prostor da iznesu svoja viđenja, ideje, programe i ciljeve. Seriju intervjua zaključujemo s dr. Fuadom Baćićaninom, prvim na listi “Bošnjačko jedinstvo dr. Sulejman Ugljanin”.

Baćićanin je ličnost koja personificira kontinuitet jedne politike u BNV-u od njegovog osnivanja pa do danas. Novopazarac je, doktor kulturoloških i književnohistorijskih nauka, višegodišnji urednik Novopazarskog zbornika, jedinog naučnog časopisa u Sandžaku, a koji u kontinuitetu izlazi od 1977. godine. Baćićanin je i aktuelni potpredsjednik BNV-a; bio je i direktor Biblioteke i Muzeja u Novom Pazaru. Autor je, koautor i priređivač više vrijednih naučnih i stručnih monografija. Također, Baćićanin je u javnosti Sandžaka prepoznat kao blizak saradnik Sulejmana Ugljanina, bio je generalni sekretar i potpredsjednik SDA Sandžaka, ali je 2014. kandidiranjem za vijećnika BNV-a podnio ostavku na sve stranačke funkcije. Baćićanin je čovjek dijaloga, spreman na dogovore i na ostvarivanje bošnjačkog konsenzusa. Osim toga, njegova bogata biografija i naučna polja kojima se bavio kandidiraju ga kao referentnu osobu za BNV. S Fuadom Baćićaninom razgovarali smo o Bošnjačkom nacionalnom vijeću, njegovoj ulozi, planovima i razvoju u narednom četverogodišnjem mandatu.

STAV: Kako ocjenjujete prošli četverogodišnji mandat BNV-a?

BAĆIĆANIN: Bošnjačko nacionalno vijeće osnovano je 11. maja 1991. godine u cilju zaštite bošnjačkog naroda Sandžaka i rješavanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka. Narednu deceniju, u ratnom okruženju, Vijeće je bilo stožer očuvanja mira u Sandžaku, stožer zaštite naše omladine od odlaska u ratove u sastavu JNA i srbijanske vojske. I uspjelo se u tome. Nakon “demokratskih” promjena bavili smo se identitarnim pitanjima, ali i pitanjem priznavanja Vijeća od strane države. I u tome smo uspjeli. Na temeljima i principima organizacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća usvojeni su zakonski okviri, pa danas u Srbiji postoje registrirana 23 nacionalna vijeća. Bošnjaci danas imaju svoj grb i svoju zastavu, svoju himnu, svoje nacionalne blagdane: Dan Sandžaka, Dan Bošnjaka, Dan bošnjačke nacionalne zastave. Zaokružili smo proces obrazovanja na maternjem bosanskom jeziku. U ovom mandatu uspjeli smo da Bošnjačko nacionalno vijeće potpuno odražava jedinstvo bošnjačkog naroda i da se u njemu isključivo vodi bošnjačka nacionalna politika. Zbog toga je veoma značajan uspostavljeni kontinuitet u radu Vijeća. Rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća više je nego odličan. To su ocjene svih onih koji zaista prate stručnost, kvalitet i zakonitost rada ovog organa. Postavili smo sebi zadatak i obavezu: ostvarivanje kolektivnih i pojedinačnih prava Bošnjaka. Ostvarili smo mnogo, u zaista nekada nemogućim uslovima. Ponosni smo na rezultate u ovom mandatu, nastavljajući dosadašnji kontinuitet rada Vijeća, s obzirom na to da u radu nismo imali podršku niti republičkih vlasti u Srbiji, a vrlo često ni lokalnih vlasti u Sandžaku. Nailazili smo u nekim sandžačkim opštinama na velike otpore, posebno u oblasti obrazovanja: iako je broj djece u nastavi na bosanskom jeziku iz godine u godinu u stalnom porastu – u Tutinu je od ukupnog broja bošnjačke djece njih 90 posto u nastavi na bosanskom, u Sjenici je 81 posto – u Novom Pazaru taj je procenat znatno niži i iznosi 56 posto. Slijede Brodarevo, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. U Prijepolju smo imali slučaj uklanjanja bošnjačke zastave sa zgrade opštine, nakon što se punih deset godina vihorila. Unaprijedili smo institucionalnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom, s Turskom i s predstavnicima Bošnjaka u svim zemljama regiona. Uspostavljena je saradnja s bošnjačkom dijasporom u zapadnoj Evropi i saradnja s udruženjima u Turskoj. Zaista je urađeno mnogo, ali je još mnogo ostalo da se radi. Dok se ne ostvare sva prava koja jednom narodu pripadaju, ne smije biti zastoja.

STAV: Koji su prioriteti u radu BNV-a u naredne četiri godine?

BAĆIĆANIN: Prvi i temeljni prioritet jeste postizanje bošnjačkog jedinstva. Da se Bošnjacima vrati ranije stečen status naroda, a Sandžak bude jedna od regija u budućoj decentralizovanoj Srbiji. Bošnjaci mogu različito misliti, ali se moraju slagati u osnovnim identitarnim pitanjima radi nastavka započetih procesa. Jedan od prioriteta jeste reforma zakonodavstva u oblasti prava i sloboda manjinskih naroda, zatim prenošenje osnivačkih prava ustanova od posebnog značaja za Bošnjake na Bošnjačko nacionalno vijeće, kao što su biblioteke, muzeji, arhivi, mediji, predškolske ustanove i osnovne škole. Ukidanje diskriminirajuće obaveze izjašnjavanja učenika za jezik nastave, već se obrazovanje na maternjem jeziku mora ostvarivati direktno i stjecati rađanjem. Rasvjetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku od 1990. do 2000. godine, kažnjavanje odgovornih i podizanje dostojnog spomen obilježja žrtvama državnog terora u Sandžaku. Rad u Bošnjačkom nacionalnom vijeću je maraton koji mogu trčati samo ustrajni.

STAV: Postoje li neki konkretni projekti koje smatrate da je bitno provesti u narednom periodu?

BAĆIĆANIN: Mi smo u prethodnom mandatu ostvarili veoma značajne projekate, od onih u očuvanju i upisu nekih elemenata u nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa, preko povećanja broja učenika i obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za sve predškolce i učenike prvog razreda u nastavi na bosanskom jeziku, velikom angažovanju Bošnjačkog vijeća tokom pandemije korone, kada je na našu inicijativu kod člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića u Novi Pazar došla ekipa ljekara i uspostavila red u novopazarskoj bolnici, i opet na inicijativu Vijeća kod predsjednika Republike Turske gospodina Erdoana pristigla ogromna medicinska pomoć u Novi Pazar i Sandžak. Na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća otvorena su u Novom Pazaru dva konzularna predstavništva, Republike Turske i Bosne i Hercegovine, a delegacija Vijeća bila je jedina delegacija iz Srbije koja je prisustvovala Diplomatskom forumu u Antaliji, gdje se sastala s brojnim svjetskim državnicima i internacionalizovala pitanje statusa i položaja Bošnjaka u Srbiji. Jedan je projekat, možemo reći obilježio mandat i imat će dugoročne reflekse na Sandžak i sandžačke Bošnjake. Uspjeli smo iz Državnog arhiva Republike Turske preuzeti kompletnu arhivsku građu, koja se u bilo kojem obliku odnosi na Sandžak, i sve prostore koji su ikada pripadali Sandžaku, za cio period osmanske uprave. Ovaj je projekat temelj narednog proučavanja historiografije Sandžaka i sandžačkih Bošnjaka. Tek sada možemo reći da smo dobili osnovu za pisanje historije Sandžaka. Naravno, potrebno je ovu dokumentaciju istraživati i prevoditi, i taj će projekat biti jedan od prioritetnih u narednom periodu. Pozvat ćemo sve naše građane da se uključe u rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća i sve liste da daju svoje najbolje kandidate, koji nisu opterećeni partijskim funkcijama, da radimo zajedno u cilju postizanja boljih rezultata. Sve ovo smo i ranije radili i imali smo podršku mnogih stručnih pojedinaca i institucija iz svih oblasti, zbog čega smo i postigli velike rezultate.

STAV: Treba li BNV biti depolitizirano, odnosno mogu li nosioci najviših funkcija u BNV-u biti ujedno i najviši funkcioneri stranaka?

BAĆIĆANIN: Bošnjačkim nacionalnim vijećem nikako ne smiju upravljati političke partije, niti pojedinci koji imaju visoke partijske funkcije. Najznačajnije je da liste i kandidati na listama ne budu opterećeni partijskim i drugim pozicijama. Jedino tako mogu biti slobodni u svom radu. Mogu raditi u skladu sa svojim znanjem, bez ucjena i bez pritisaka sa strane. Kandidati na listi “Bošnjačko jedinstvo” oslobođeni su svih partijskih politika, koalicionih interesa ili bilo kakvih drugih pritisaka i ucjena. Zbog toga smatram da jedino kandidati s liste “Bošnjačko jedinstvo” mogu biti potpuno samostalni u radu i vođenju ovog najvišeg tijela Bošnjaka. Bošnjačko nacionalno vijeće mora ostati slobodno, depolitizirano i samostalno u radu i odlučivanju. Vijećem moraju upravljati Bošnjaci, nikako Vlada Republike Srbije, neko iz Vlade ili neko sa strane. Da neko bude ministar u Vladi Republike Srbije, odnosno u “srpskoj vladi” kako je nazvala premijerka prilikom iznošenja ekspozea, apsolutno nije u skladu sa zakonskim propisima, a i na ogromnu je štetu bošnjačkog naroda.

STAV: Na kojem su stepenu ljudska i manjinska prava Bošnjaka u Srbiji?

BAĆIĆANIN: Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku i dio su jedinstvenog nacionalnog korpusa s Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Srbija je država u kojoj se ne poštuju ljudska i građanska prava Bošnjaka. Bošnjaci su u veoma malom, gotovo zanemarivom broju zaposleni u državnim službama. Mi stalno pozivamo, i odmah nakon formiranja novog mandata u Vijeću pozvat ćemo Vladu Republike Srbije da odustane od diskriminiranja Bošnjaka, da poštuje Ustav i zakone koje je Skupština ove zemlje usvojila. Da poštuje međunarodne propise. Da hitno usaglasi nacionalnu strukturu u svim državnim organima – policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i u ostalim republičkim institucijama s javnim ovlaštenjima. Nažalost, ako pogledate ekspoze, koji je premijerka iznijela pred Skupštinom Srbije, tu se ni jednom riječju ne spominju manjinske zajednice, niti unaprjeđenje njihovog položaja i statusa. Ono što nas posebno zabrinjava jeste to što se nova Vlada Srbije, koja je formirana nedavno, naziva “Vladom kontinuiteta” i “srpskom Vladom” i da je tokom skupštinskog zasjedanja rečeno da su svi ministri u obavezi štititi srpske nacionalne interese. Očekujemo da ovo konačno shvate i u Evropskoj uniji i natjeraju Srbiju da napokon počne ispunjavati obaveze koje je prihvatila da bi se mogla upisati u red demokratskih društava.

STAV: Ko bi trebao činiti većinu u novom sazivu BNV-a? Odnosno, postoji li neka lista s kojom ne biste pravili koaliciju?

BAĆIĆANIN: Bošnjaci moraju doći do jedinstva kako bi opstali u Sandžaku, a samo Bošnjačko nacionalno vijeće koje je slobodno i samostalno u radu i odlučivanju može odražavati jedinstvo bošnjačkog naroda i u njemu se isključivo mora voditi bošnjačka nacionalna politika. Bošnjaci su postigli visok stepen jedinstva po pojedinim identitarnim pitanjima. Danas svi priznaju i prihvataju bošnjačku nacionalnu zastavu, a do relativno skoro cijepali su je, palili, čak i razbijali automobile u kojima se nalazila naša nacionalna zastava. To je veliki uspjeh, tu smo postigli bošnjačko jedinstvo. Danas priznaju i ostale nacionalne simbole i obilježavaju nacionalne blagdane. Danas većina prihvata nastavu na bosanskom jeziku. Ostaje nam borba protiv nasrtaja na taj proces, da nakon što je zaokružen proces obrazovanja na bosanskom jeziku, neki govore o nekakvom nepostojećem dvojezičnom obrazovanju. Ali se nadam da ćemo moći svi zajedno raditi na ostvarivanju nacionalnih identitarnih pitanja Bošnjaka. Da umijemo raditi i s onima koji drugačije misle, kada su u pitanju identitarna prava Bošnjaka, pokazali smo u prethodnom sazivu sarađujući s listom “Vakat je” koju je podržavala Sandžačka demokratska partija.

STAV: Kako biste unaprijedili saradnju s matičnom Bosnom i Hercegovinom i njenim institucijama?

BAĆIĆANIN: Bošnjačko nacionalno vijeće uspostavilo je dobru saradnju s organima i institucijama Bosne i Hercegovine. Svaki vid saradnje doprinosi jačanju identitarnih prava Bošnjaka. Lista “Bošnjačko jedinstvo” jeste lista kontinuiteta i postignutih rezultata. Ideju bošnjačkog jedinstva nosimo punih trideset i jednu godinu, hrabro, dostojanstveno, slobodno i odgovorno zastupajući interese Bošnjaka, pored svih teškoća, pritisaka i prepreka koje su nam postavljane. Uspostavljena je koordinacija svih bošnjačkih vijeća na prostoru bivše Jugoslavije; ove smo godine 28. septembar, Dan Bošnjaka, svi zajedno obilježili u Novom Pazaru, što je pokazatelj dobrog rada i saradnje. Uspostavljena je i Saradnja s udruženjima Bošnjaka u Republici Turskoj, kao i saradnja s bošnjačkom dijasporom, ali je svakako treba jačati i povezivati na svaki mogući način, a posebno preko zajedničkih projekata Bošnjaka Bosne, domovinskih zemalja i dijaspore. Svaki uspjeh koji je Vijeće postiglo jeste uspjeh koji trajno ostaje bošnjačkom narodu. Urađeno je doista puno, ali je još mnogo toga ostalo da se uradi.