Azerbejdžan nema namjeru poduzimati vojnu akciju kako bi stvorio kopneni koridor u južnoj Armeniji, rekao je u vanjskopolitički savjetnik azerbejdžanskog predsjednika.

Azerbejdžanska vojna operacija prošle sedmice kojom je preuzet nadzor nad armenskom enklavom Gorskim Karabahom potaknuo je strah kod Armenaca da bi Baku mogao silom stvoriti koridor kroz Armeniju do azerbejdžanske eksklave Nahičevana.

No Hikmet Hadžijev, vanjskopolitički savjetnik Ilhama Alijeva, rekao je da Baku ne želi stvarati transportne veze do Nahičevana kroz Armeniju.

“Azerbejdžan nema nikakve vojne ciljeve na suverenom teritoriju Republike Armenije, to je posve izvan azerbejdžanske agende”, rekao je. 

“Naša sugestija Armeniji je da se grade konekcije, transportne linije, na jako miran način”, rekao je u Bruxellesu nakon razgovora s armenskim kolegom Armenom Grigorjanom i evropskim dužnosnicima.

Hadžijev je to rekao pošto je u ponedjeljak Alijev razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i tom prilikom spomenuo mogućnost stvaranja kopnenog koridora, što bi Azerbejdžanu dalo izravnu vezu prema Türkiye.

“Nova meta Azerbejdžana i Türkiye je Sjunik (pokrajina na jugu Armenije kroz koju bi prolazio taj koridor). Oni to već otvoreno govore. Aktivne pripreme su u toku”, objavljeno je na utjecajnom kanalu na Telegramu Armenaca iz Karabaha.

Na sastanku u Bruxellesu, dužnosnici su razgovarali o mogućem sastanku Alijeva i armenskog premijera Nikole Pašinjana na evropskom samitu u Granadi u Španiji 5. oktobra.