Austrijska medijska kuća OTS objavila je na svojoj internet stranci šokantne tvrdnje o gradnji zatvora za migrante u izbjegličkom kampu Lipa kod Bihaća, tvrdeći da je gradnju tog iobjekta, bez ikakvih dozvola, finansirala Austrija nakon što je takav potez politički isforsiran. Tvrdi se kako je institut ICMPD (Međunarodni centar za razvoj migracijske politike) sa sjedištem u Beču, koji je blizak ÖVP-u (austrijskoj narodnoj partiji) na čelu s bivšim vicekancelarom Michaelom Spindeleggerom, iza gradnje ograđenog zatvorskog kontejnerskog naselja.

"Činjenica da počnete graditi nešto, i to zatvor u izbjegličkom kampu, a da niste pitali vlasnika zemljišta za dozvolu, vrlo dobro pokazuje razumijevanje ÖVP-a za Zapadni Balkan i njihovo uvjerenje da u Bosni mogu raditi što hoće. Osim toga s aspekta ljudskih prava, ovo je bahatost i neokolonijalizam“, izjavio je za OTS Petar Rosandić, voditelj SOS Balkanske rute.

Dodaje se kako je jasno iz izjava bihaćkog gradonačelnika, kantonalnog premijera i nadležnih bosanskohercegovačkih službi, da je zatvor planiran i realiziran od strane Bečkog instituta.

“Zemljište logora Lipa pripada gradu Bihaću i kada smo mi obećali da ćemo izgraditi logor nikada se nije spominjalo zatvorske jedinice unutar logora. Potrebna je i građevinska dozvola od grada. Također želim reći da organizacija (ICMPD) koja to provodi u proteklim godinama humanitarne krize nikada nije bila ovdje, a niti jedna organizacija koja radi u kampu nije htjela pogledati. nakon takve zatvorske operacije uopće ili se tako nešto moglo zamisliti", citira OTS Elvedina Sedića, gradonačelnika Bihaća, nakon hitnog sastanka Operativne grupe.

Iz Bihaća pozivaju na hitnu obustavu masovnih deportacija u logor Lipa, odnosno nezakonitih zajedničkih protjerivanja koje posljednjih dana zajedno provode hrvatska i bosanskohercegovačka granična policija. Najmanje 500 ljudi prisilno je odvedeno u logor.

“Iako smo nekoliko puta pitali što se događa u Lipi, još nismo dobili odgovor nadležnih. Državno organiziranim masovnim deportacijama iz Hrvatske u Lipu, koje se sada događaju svakodnevno pod krinkom sporazuma o readmisiji, svakodnevno se krše zakoni. Odbacivanja su protuzakonita,” kaže kantonalni premijer Mustafa Ružnić, koji je spremio mnogo pitanja za Johana Sattlera, šefa Delagcije EU u Bosni i Hercegovini koji je najavio dolazak u Bihać idućeg vikenda.

„Protok novca i pojava ÖVP-ovog instituta ICMPD kao nositelja zatvora svima jasno stavljaju do znanja: Sada već bespravno izgrađeno zatvorsko selo unutar logora Lipa planirano je u Beču, u neokolonijalnom stilu, i realizirano pod pritiskom iz austrijske savezne vlade. O tome govore i svi sastanci kancelara Nehammera s bosanskohercegovačkim ministarstvom sigurnosti, otvaranje ICMPD konferencije od strane ministra unutarnjih poslova Karnera u oktobru 2022. kao i posjeta glasnogovornice ÖVP-a za ljudska prava Gudrun Kugler u Lipi 2022. 2021. Stalno su pričali o repatrijacijama i deportacijama koje žele da Bosna provede i koje sada očito žele provesti kroz zatvor”, kaže Petar Rosandić,