Policija u Australiji odbacila je niz optužbi protiv muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasmina Bekrića, koje su ga teretile za prevaru, odnosno da je zloupotrijebio humanitarnu pomoć. Nakon 20-minutnog ročišta održanog u sudu Downing Center odbačeno je 11 optužbi protiv njega.

"Bilo je sasvim prikladno da policija povuče optužbe za prevaru", kazao je nakon ročišta Bekrićev advokat Philip Strickland. Naveo je da njegov klijent osjeća veliko olakšanje, jer je, kako je kazao "bio veliki pritisak imati te optužbe nad glavom".

"Želim čestitati policiji. Mislim da je bilo primjereno da povuku optužbe", kazao je Strickland.

Bekrić je priznao da je kriv za nelegalno posjedovanje palice s nabojem koju je policija pronašla tokom pretresa njegove kuće. Za tu optužbu presuda će mu na istom sudu biti izrečena u srijedu.

Podsjetimo, puno brže no što su australijski novinari objavili Bekrićevo ime, ovdašnji su ga internetski ratnici u simultanoj akciji osudili po kratkom postupku, presudili Bekriću proglasivši ga krivim, lopovom, kriminalcem, islamistom i džihadistom par excellance.

Nevažno je što je Bekrić pušten na slobodu nedugo nakon privođenja. Nevažno je što je riječ o osobi koja je godinama na čelu Islamske zajednice na tom kontinentu, koja je godinama vodila tešku borbu za stvaranje sistema u kojem će djelovati tamošnji Bošnjaci, borbu protiv osnivanja takozvanih paradžemata i cijepanja jedinstvene Islamske zajednice na čelu s Rijasetom u BiH.

Stoga nije nimalo čudno što je odmah nakon što je priveden krenula organizirana akcija blaćenja i osude prije suđenja a opravdanio se sumnja da je upravo iz krugova kojima se Bekrić suprotstavlja već godinama i došla dojava o navodnoj krađi novca.

No, kako smo i napisali nakon hapenja, presuđuje sud i sudija, a ne Facebook i Twitter pa je Bekrić pred sudom dokazao svoju nevinost u slučaju koji je teško pogodio australsku zajednicu Bošnjaka.