Australci su u subotu počeli glasati na historijskom referendumu o ustavnoj reformi kojom bi se prvi put priznali domorodački narodi.

Gotovo 18 miliona birača izjasnit će se o prijedlogu reforme nazvane “Glas” kojom će, ako se prihvati, australski Aboridžini moći savjetovati vladu o zakonima važnim za njihove zajednice.

No reforma nema velike izglede za uspjeh s obzirom na zadnje ankete koje pokazuju da ju podržava 40 posto birača, a 60 posto se protivi.

Australski premijer Anthony Albanese pozvao je birače dan ranije da glasaju za ustavnu reformu.

“Australce ništa neće koštati da pokažu dobru volju te da srcem i glavom razmisle kada stupe na biračko mjesto”, rekao je Albanese prilikom posjete Adelaideu, glavnom gradu države Južne Australije.

Pobjeda referenduma “mogla bi znatno poboljšati život” australskih Aboridžina, istaknuo je Albanese. “Odbijanje nas neće nikamo odvesti”, dodao je. “Trenutno sve ide prema tome”.

Kampanja je pokazala duboku podjelu između bjelačke većine u zemlji i potomaka njenih prvih stanovnika.

Pristaše reforme misle da će “Glas” omogućiti da zacijelo još žive rane nastale u vrijeme grube kolonizacije i rasnog progona domorodaca u Australiji.

Autohtoni Australci, čiji potomci žive na kontinentu najmanje 60.000 godina, imaju ista prava kao i drugi građani, ali ih teže ostvaruju.

Kritičari reforme upozoravaju da bi ovakvo pristupanje ustavnim izmjenama moglo unijeti podjelu u društvo i ne bi poboljšalo položaj domorodačkih zajednica.