Tri godine nakon rasističkog napada u Hanau, savezni komesar za borbu protiv diskriminacije, Ferda Ataman, oštro je kritizirala kako se u Njemačkoj tretiraju osobe pogođene rasizmom.

"Grašani koji su izloženi rasizmu, trenutno doživljavaju da se diskriminacija provodi kao 'buđenje' ili 'identitetska politika' i odbacuje se kao irelevantan interes manjina", rekao je Ataman za novine Funke. 

Istovremeno, može se primijetiti da je nakon novogodišnjih dešavanja izražena opšta sumnja prema osobama migracionog porijekla.

"Njemačka ima problem rasizma - to je također evidentno kada savezni političari pogrdno govore o muslimanskim mladim ljudima kao o 'malim pašama'", rekla je Ataman, pozivajući se na kontroverzne izjave predsjednika CDU-a Friedricha Merza.

43-godišnji Nijemac ubio je devet ljudi u Hanauu 19. februara 2020. godine iz rasističkih razloga. Zatim je ubio svoju majku i sebe.

Povodom obilježavanja desničarskog terorističkog napada, službenica za borbu protiv diskriminacije pozvala je na dosljednije sprovođenje mjera protiv desnog ekstremizma.

“Nakon rasističkog  atentata u Hanauu, po prvi put je donesena odluka vlade protiv desnog ekstremizma i rasizma. To je bila politička prekretnica. Utoliko je razočaravajuće što savezna vlada još nije implementirala svoje najave. Kontroverzni termin "rasa" u članu 3. Osnovnog zakona, na primjer, "još nije promijenjen uprkos odgovarajućim najavama u paketu mjera savezne vlade", istakla je Ataman.