Antverpen je najveća luka u Evropi, veća od Rotterdama otkad se spojila sa Zeebruggeom. No taj je status donio i brojne probleme, Antverpen danas guši nezapamćeno nasilje povezano sa trgovinom drogom.

Hakiranje, prije dvije godine, sistema za razmjenu poruka Sky ECC, navodno neprobojnog i naširoko korištenog u svijetu kriminala, omogućilo je pristup milionima poruka i omogućilo otvaranje više od 500 slučajeva, hapšenje više od 1400 ljudi u raznim zemljama i presude stotina pojedinaca. Ali ako pošiljka ne stigne na odredište, uvijek postoji neko ko će to platiti. Pokrenuo se nekontrolirani niz brutalnih unutarnjih sukoba i osveta bandi. "Ušli smo u novu fazu narko-terorizma u našoj zemlji", priznao je belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne.

Antverpen je danas epicentar kokaina u Europi. Taj je grad 2022. postavio novi rekord u zapljenama u flamanskoj luci, 110 tona u usporedbi s 90 prethodne godine (policija se bojala napada na njihova skladišta jer se nisu mogli nositi s uništavanjem tolike količine droge). Bila je to najveća presretnuta količina u Evropi, ispred susjedne luke Rotterdam, gdje je otkriveno 50 tona. Zabrinutost je slična u Belgiji i Nizozemskoj. Bande govore istim jezicima, nizozemskim i arapskim i prelaze granice kad žele, bilo da povrate robu ili se obračunaju.

Antverpen i okolina postali su svakodnevno poprište pucnjave, zastrašujućih eksplozija granata, nestanaka, mučenja, naručenih ubistava, kao i prijetnji smrću policajcima, sucima pa čak i ministru pravosuđa, koji je proveo određeno razdoblje zatvoren na tajnoj lokaciji sa ženom i dvoje male djece zbog prijetnji otmicom (petorica Nizozemaca uhićena su zbog planiranja njihove otmice).

Svake sedmice desi se neki napad. U januaru je 11-godišnja djevojčica, nećakinja trgovca ljudima, ubijena u svojoj kući od zalutalog metka. Prije nekoliko dana s druge strane granice pušten je mještanin koji je prije mjesec dana otet na benzinskoj postaji, navodno zbog nestanka pošiljke droge. Policija misli da su uhvatili pogešnu osobu. Istog vikenda u napadu eksplozivom oštećeno je 20 kuća i pet automobila u centru. Stvari postaju vrlo ružne.

Trenutno luka zapošljava 150.000 ljudi. Među mjerama u novom akcijskom planu koji je vlada najavila u februaru je ispitivanje 16.000 radnika na "osjetljivim položajima" u luci od strane obavještajnih službi, proces koji je već u toku među 750 carinskih agenata koji je također započeo Rotterdam.

S obzirom na ogromnu veličinu (160 kvadratnih kilometara) i gust promet (240 miliona tona prije spajanja s Brugesom), lučka kontrola je poput traženja igle u plastu sijena. Pregledava se manje od 2% spremnika. Vlada sarađuje s velikim firmama u sektoru na razvoju pametnih pečata koji bilježe ko ih otvara i paralelno je potpisala sporazum s Ekvadorom – više od polovine droge zaplijenjene 2022. napustilo je tu zemlju– o saradnji u borbi protiv trgovine drogom.

U isto vrijeme, Antverpen je postao grad u Evropi u kojem se konzumira najviše kokaina, pokazalo je istraživanje otpadnih voda. Stoga vlast planira povisiti kaznu za posjedovanje 10 grama kokaina s 300 na 1000 eura kako bi obeshrabrila njegovu konzumaciju.