Wang je u hijerarhiji moći iznad kineskog ministra vanjskih poslova Qin Ganga. Blinken je prvi američki državni sekretar koji je došao u službenu posjetu Kini od 2018., a stigao je usred pojačanih napetosti između suparničkih sila.

U nedjelju je Blinken razgovarao s Qinom sedam i po sati - puno duže od planiranog. Tokom njihovog sastanka, Blinken je ponovio da Sjedinjene Države slijede "viziju svijeta koji je slobodan, otvoren i podržava međunarodni poredak temeljen na pravilima".

Američki državni sekretar pozvao je kineskog ministra vanjskih poslova u Washington, a obje strane su izjavile da su razgovori bili iskreni i konstruktivni.

Postoje spekulacije da bi se Blinken kasnije u ponedjeljak mogao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, ali zasad o tome nema potvrde iz Pekinga. Ako sastanak bude održan, to će se smatrati posebnom gestom vlade u Pekingu.

Tokom svog prvog posjeta Kini u svojstvu najviše rangiranog američkog diplomate, Blinken se pozabavio nizom spornih pitanja, ali i područjima u kojima bi Peking i Washington mogli sarađivati, priopćili su iz američkog State Departmenta.

SAD i Kina imaju jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa u svijetu.

Te su veze ozbiljno narušene nizom pitanja, kao što su potpora Kine ruskom ratu u Ukrajini, prijetnje iz Pekinga Tajvanu i tekući trgovinski sporovi u područjima poput naprednih računarskih čipova.