Odbornici u Skupštini Grada Prijedora sutra će na posebnoj sjednici raspravljati o hafizu Amiru Mahiću. Na ovaj način će zloupotrijebiti Skupštinu kako bi vršili institucionalni pritisak na građane, uskraćujući im pravo i slobodu mišljenja i govora.

Ovaj sramni čin skupštinskih zastupnika ostat će zapisan u historiji kao jedan od rijetkih u savremenom dobu u kojem se na nedemokratski način, zastrašivanjem, prijetnjama i pritiscima pokušava vršiti pritisak na pripadnike drugih nacionalnih i vjerskih grupa.

Posebno sam zabrinuta da se nisu oglasili zvanični, legitimni predstavnici Bošnjaka, koji primaju platu ili paušal. Da li šutnja znači odobravanje?

Pošto se niko ne oglašava, želim kao aktivistica, koja je uvijek uz svoj narod, iskazati punu podršku hafizu Amir-ef. Mahiću. Boreći se za njegovo pravo na slobodu mišljenja i govora, borim se za slobodu svakoga građanina Bosne i Hercegovine.

Nažalost, Skupština Grada Prijedora iskoristit će ovaj slučaj za dalje narušavanje međunacionalnih odnosa u Prijedoru. Skupština se nije oglasila po pitanju stravičnog etničkog čišćenja Bošnjaka ovoga grada, zatvaranja u logore i bacanja u masovne grobnice. Nije se oglasila o radikalnoj pravoslavizaciji institucija, iz kojih su Bošnjaci protjerani.

Ali želi raspravljati stavovima i mišljenjima čovjeka.

Pogotovo što je već podignuta optužnica i pokrenuta istraga. Smatram da se na ovaj način zloupotrebljava Skupština da bi se vršio pritisak na pravosuđe.

Kao slobodna građanka Prijedora i Bosne i Hercegovine, pozivam međunarodne organizacije, pozivam domaće pravosuđe, da zaštiti osnovne slobode građana ove zemlje.